Putin i-a spus președintelui Chinei Xi Jinping că este „deschis procesului de negociere” cu Ucraina

L. G. | 20.03.2023

Din ceea ce era este descrisă ca o primî întâlnire, informală dintre președinții Xi și Putin la Kremlin, se desprinde afirmația lui Putin că este „deschis” negocierilor de pace cu Ucraina.

Pe aceeași temă

„Avem o mulțime de scopuri comune și obiective”, i-a spus Putin omologului său chinez, felicitându-l și pentru realegerea sa în funcția de șef al statului chinez pentru al treilea mandat de 5 ani. Xi a spus în schimb că „Rusia a reușit să crească prosperitatea sub conducerea lui Putin”. Putin a mai spus că „vom discuta despre inițiativa dumneavoastră [cu privire la Ucraina] pe care o privim cu respect”.

„Suntem deschiși pentru un proces de negocieri privind Ucraina”, a adăugat liderul rus. El i-a transmis lui Xi că „am analizat propunerile dumneavoastră pentru soluționarea conflictului din Ucraina” și a anticipat că „vom discuta această chestiune”.

Cu o zi înainte, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că orice „apel la încetarea focului” în Ucraina este „inacceptabil”.

Potrivit comentariului presei de stat din Rusia (RT), „Moscova a spus că va lua în considerare propunerea chineză, dar a evidențiat mai mulți factori care stau în calea unei rezoluții pașnice pentru Ucraina”. Și din perspectiva Moscovei: „Acestea includ insistența Kievului și a susținătorilor săi occidentali de a provoca o înfrângere militară a Rusiei, opoziția lor fermă față de orice fel de încetare a focului, precum și o lege adoptată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. care interzice purtarea de negocieri cu Rusia atâta timp cât Putin rămâne în funcție”.

Președintele chinez Xi Jinping a sosit luni la Moscova pentru ceea ce Beijingul numește o „călătorie pentru pace”.

Vizita oficială de trei zile a început luni când avionul lui Xi a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova, unde viceprim-ministrul rus pentru turism, sport, cultură și comunicații, Dmitri N. Cernîșenko, l-a primit în cadrul unei ceremonii care a inclus covorul roșu și garda de onoare. Prima sa oprire a fost la Kremlin pentru o întâlnire inițială și informală cu președintele Putin.

„Sunt foarte bucuros, la invitația președintelui Vladimir Vladimirovici Putin, să mă întorc în țara vecinului nostru apropiat într-o vizită de stat”, a spus Xi la sosire. El a adăugat: „China și Rusia sunt vecini buni și parteneri de încredere legați de munți și râuri”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că planul de pace în 12 puncte al Chinei pentru Ucraina va fi în fruntea agendei. „Într-un fel sau altul, problemele ridicate în planul (de la Beijing) pentru Ucraina vor fi abordate în timpul negocierilor”, a spus el. „Vor fi oferite explicații cuprinzătoare de către președintele Putin asupra poziției ruse”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22