Putin, invitat la Casa Albă. Prima vizită a unui șef de stat rus în SUA după 23 de ani

Redactia | 26.10.2018

Statele Unite l-au invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin în vizită la Washington, a anunţat vineri consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Bolton, relatează News.ro, care citează Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Vladimir Putin şi Donald Trump urmează să se întâlnească la Paris, la 11 noiembrie, în marja ceremoniilor organizate cu ocazia marcării centenarului sfârşitului Primului Război Mondial, a precizat Bolton într-o conferinţă de presă la Tbilisi, capitala Georgiei, transmite Reuters. 

 

Pe de altă parte, Emmanuel Macron şi Donald Trump au discutat joi seara la telefon pentru a-şi coordona poziţiile înaintea summitului între Turcia, Rusia, Franţa şi Germania pe tema situaţiei din Siria, prevăzut sâmbătă la Istanbul, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP, preluată de News.ro. 

 

„Preşedintele Republicii a prezentat mizele acestei întâlniri care vizează să permanentizeze armistiţiul în regiunea Idleb şi să aprofundeze discuţii referitoare la procesul politic de soluţionare a conflictului în Siria”, a precizat într-un comunicat preşedinţia franceză.

 

„Statele Unite şi Franţa împărtăşesc aceleaşi obiective securitare, umanitare şi politice în Siria, iar preşedintele american i-a cerut preşedintelui Republicii să poarte această poziţie comună la summitul de la Istanbul”, potrivit Élysée.

 

În pofida unor aşteptări „modeste”, Parisul speră ca la acest summit să aibă loc progrese în domeniul securităţii şi în procesul politic din Siria, a precizat o sursă de la preşedinţie.

 

Parisul doreşte o prelungire a armistiţiului la Idleb şi o garantare a accesului convoaielor umanitare. Cel puţin şase astfel de convoaie sunt blocate, în prezent, la Damasc de către regim, potrivit acestei surse.

 

Franţa doreşte de asemenea să se avanseze în crearea unui comitet constituţional, alcătuit în proporţie de o treime din reprezentanţi ai regimului, o treime reprezentanţi ai opoziţiei şi o treime reprezentanţi independenţi.

 

„Noi dorim ca sâmbătă cei patru lideri să ia o decizie clară şi să spună că acest comitet trebuie să fie atestat de ONU în componenţa sa şi să poată să se întrunească la Geneva pentru prima oară, în săptămânile care urmează, până la sfârşitul anului”, subliniază Élysée.

 

„Noi dorim ca membrii comunităţii internaţionale să exercite presiuni maxime, pentru ca regimul de la Damasc să accepte să se angajeze în acest proces politic”, potrivit aceleiaşi surse.

 

Ultima vizită de stat a unui lider rus la Washington datează din perioada președinției lui Bill Clinton, care l-a primit pe Boris Elțîn, pe 23 octombrie 1995. Vladimir Putin și Dmitri Medvedev (când a fost președinte) au mai fost oaspeții Casei Albe, dar nu erau într-o vizită oficială de stat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22