Putin își consolidează puterea după demisia surpriză a Guvernului de la Moscova

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2020

Guvernul Rusiei a demisionat miercuri pentru a permite schimbări majore ale prevederilor constituționale transmite TASS citându-l pe premierul demisionar Dmitri Medvedev.

Pe aceeași temă

Fără a da prea multe detalii, agenția de stiri TASS anunță că președintele vladimir Putin i-a mulțumit lui Medvedev și guvernului său pentru toată activitatea depusă și că i-a acceptat demisia.

Această demisie îi permite liderului de la Kremlin să tracă la implementarea schimbărilor constituționale de care amintise cu doar câteva ore înainte în discursul său în fața Parlamentului.

"Din partea mea, vreau să vă mulțumesc pentru tot ceea ce s-a făcut în această etapă a activității noastre comune, și să îmi exprim satisfacția pentru rezultatele obținute", a declarat președintele într-o ședință cu miniștrii, potrivit TASS.

„Nu au fost îndeplinite toate obiectivele, dar niciodată nu se poate face chiar totul”, a mai spus Putin.

Anunțul a venit la scurt timp după ce Putin și-a ținut discursul anual în fața parlamentarilor. Liderul de la Kremlin a propus organizarea unui referendum pentru schimbarea Constituției Federației Ruse în sensul sporiri puterii prim-ministrului și a parlamentului în defavoarea președintelui. Această modificare ar putea fi una dintre măsurile pentru a limita din puterile viitorului președinte după ce Putin va pleca de la Kremlin în 2024.

„După ce aceste amendamente vor fi adoptate ... vor fi modificări substanțiale nu doar la o serie de articole constituționale, dar vor reașeza raportul de forțe dintre instituții, anume legislativul, executivul și puterea judecătorească” a mai spus Medvedev, conform agenției TASS.

”În acest context, este evident că noi, ca guvern, trebui să dăm președintelui țării noastre competența de a lua toate deciziile necesare în acest sens”, a adăugat premierul demisionar.

Putin a declarat miercuri că vrea să acorde camerei inferioare a Parlamentului atribuția de a nominaliza premierul împreună cu alte responsabilități, însă a adăugat că vrea să mențină un sistem prezidențial puternic.

Putin a anunțat că Medvedev va primi un nou post, acela de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de Putin.

Printre posibilii candidați pentru funcția de premier se numără Sergei Sobyanin, primarul Moscovei, Maxim Oreshkin, ministrul economiei, și Alexander Novak, ministrul energiei. Actualul executiv va deveni unul interimar până la numirea unui nou guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22