Putin mută surprinzător: Îl înlocuiește pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, cu un economist civil

Redactia | 13.05.2024

Președintele rus Vladimir Putin a decis ca un economist civil să fie noul său ministru al apărării, o mișcare surprinzătoare pe care o face pentru a pregăti Rusia de un război economic

Pe aceeași temă

După mai bine de doi ani de conflict, care s-a soldat de ambele părți cu pierderi grele, Putin l-a propus duminică pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru în vârstă de 65 de ani, specializat în economie, pentru a-l înlocui pe aliatul său de lungă durată, Serghei Șoigu, 68 de ani, în funcția de ministru al apărării, scrie News.ro.

În schimb, Putin dorește ca Șoigu, responsabil cu apărarea din 2012 și un prieten și aliat de lungă durată, să devină secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe actualul șef, Nikolai Patrușev, care se afla în funcție din 2008. Șoigu va avea, de asemenea, responsabilități pentru complexul militar-industrial, a declarat Kremlinul. Iar Patrușev va primi o nouă funcție, încă neanunțată. Schimbările, care cu siguranță vor fi aprobate de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut la nivelul comandamentului militar de când a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operațiune militară specială.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că schimbarea are sens, deoarece Rusia se apropie de o situație asemănătoare cu cea a Uniunii Sovietice de la mijlocul anilor 1980, când autoritățile militare și de aplicare a legii gestionau 7,4% din produsul intern brut (PIB). Acest lucru, a spus Peskov, înseamnă că este vital să se asigure că aceste cheltuieli se aliniază și sunt mai bine integrate în economia generală a țării, motiv pentru care Putin dorește acum un economist civil în postul de ministru al apărării. "Cel care este mai deschis la inovații este cel care va fi victorios pe câmpul de luptă", a punctat Peskov.

 Sub Belousov Ministerul Apărării se transformă în Ministerul de Război

Belousov, un fost ministru al economiei cunoscut ca fiind foarte apropiat de Putin, împărtășește viziunea liderului rus de a reconstrui un stat puternic și a lucrat, de asemenea, cu tehnocrații de top ai lui Putin, care doresc o mai mare inovație și sunt deschiși la idei noi. Belousov a jucat un rol important în supervizarea programului rusesc de drone. Această remaniere, care a surprins elita cu garda jos, indică faptul că Putin dublează miza în războiul din Ucraina și vrea să valorifice mai mult din economia Rusiei pentru război, după ce Occidentul a încercat, dar nu a reușit până acum, să-i scufunde economia cu sancțiuni. Economiștii ruși au asigurat până acum în mare măsură stabilitatea și creșterea economică în ciuda celor mai dure sancțiuni impuse vreodată unei economii majore, chiar dacă eșecurile armatei ruse au fost puse în evidență la scurt timp după invazie.

„Propunerea de numire a unuia dintre principalii economiști de curte și a principalului ministru de stat din blocul economic în fruntea Ministerului Apărării poate însemna că Putin plănuiește să câștige războiul cu uzinele din industria de apărare și cu piețele internaționale", a declarat Aleksandr Baunov, fost diplomat rus, care este în prezent senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. "În acest caz, strategia câștigătoare nu va fi reprezentată de mobilizări și lovituri decisive, ci de presiunea lentă asupra Ucrainei cu ajutorul puterii superioare a complexului militar-industrial rusesc și a economiei în ansamblu, care, aparent, ar trebui să fie făcută să lucreze mai eficient pentru front și sprijinirea lui", arată Baunov. Mișcarea lui Putin, deși neașteptată, păstrează echilibrul la vârful sistemului complex de loialități personale care alcătuiesc actualul sistem politic.

Șoigu, preia șefia Consiliului de Securitate al Rusiei

Schimbarea îi oferă lui Șoigu un post care, din punct de vedere tehnic, este considerat superior rolului său de ministru al apărării, asigurând continuitatea și salvându-i fața lui Șoigu. Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei și o persoană cu un rol mai direct în ceea ce privește conducerea războiului, va rămâne în funcție. Șoigu a fost criticat dur de bloggerii militari ruși pentru o serie de retrageri pe care armata rusă a fost nevoită să le facă în 2022. Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner și unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Șoigu, a condus anul trecut o revoltă eșuată sperând că îl va răsturna pe Șoigu din post, dar a acceptat în cele din urmă să anuleze răzmerița. Prigojin a fost ucis ulterior într-un accident de avion.

Mark Galeotti, director al companiei de consultanță Mayak Intelligence, cu sediul la Londra, a declarat că în Rusia, sarcina ministrului apărării pe timp de război este de a se asigura că armata are tot ceea ce îi este necesar, în timp ce sarcina lui Gherasimov este „cea mai importantă”, deoarece acum îi raportează direct lui Putin, comandantul suprem. „În acest context, a avea un economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona practic o mare parte din economie nevoilor sectorului de apărare, are un anumit sens. Acum este vorba, în esență, de o funcție de administrator financiar, iar Belousov poate face acest lucru", a declarat Galeotti.

Schimbarea este probabil să fie văzută ca o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile pentru apărare unui control mai mare pentru a se asigura că fondurile sunt cheltuite în mod eficient, după ce un aliat al lui Șoigu, ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost acuzat de procurorii de stat că a luat comisioane în valoare de aproape 11 milioane de dolari. Putin i-a lăsat în funcții și pe Aleksandr Bortnikov și Serghei Narîșkin, șefii Serviciului Federal de Securitate (FSB) și respectiv Serviciului de Informații Externe (SVR). Iar Serghei Lavrov, veteranul ministru de externe al țării, va rămâne, de asemenea, în funcție, a precizat Kremlinul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22