Putin refuză să discute direct cu Zelenski până când Ucraina nu va depune armele

L. G. | 06.03.2022

Putin i-a comunicat președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, că va stopa „operațiunile militare” din Ucraina, dacă Kievul depune armele și îndeplinește cererile Rusiei.

Pe aceeași temă

Putin a susținut că ”operațiunea militară” se derulează conform planului și că speră ca negociatorii ucraineni vor avea o abordare mai ”constructivă” în dicuțiile care ar urma să fie reluate luni, 7 martie, și vor ține cont de realitatea din teren.

„Putin i-a spus lui Erdogan că va opri operațiile militare în Ucraina dacă Kievul va opri luptele, îndeplinind cererile Rusiei”, transmite agenția de stat Sputnik.

Declarația lui Putin a fost făcută duminică în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Turciei. Discuția a avut loc după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a transmis omologului său din Turcia că este pregătit să se întâlnească cu Putin în Istanbul (Turcia) în urma demersului pentru restabilirea păcii inițiat de Erdogan.

Zelenskyy a purtat o conversație telefonică cu Erdogan sâmbătă, în care a spus că este gata să se întâlnească cu Putin în orice oraș turc pe care îl dorește, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției Turciei, Ibrahim Kalin. Erdogan l-a informat ulterior pe Putin cu privire la ofertă.

Într-un balet diplomatic între cei doi aliați ai săi, Ankara a închis strâmtoarea Bosfor pentru tranzitul navelor de război ale „țărilor beligerante”. În timp ce Kievul îi ceruse Ankarei să blocheze navele de război rusești în strâmtoare, cerere care nu a putut fi onorată de Turcia.

Într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică de o oră între cei doi lideri, preşedinţia turcă a precizat că Erdogan i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să contribuie la o rezolvare paşnică a conflictului, adăugând că o încetare a focului ar uşura îngrijorările legate de situaţia umanitară.

„Preşedintele Erdogan şi-a reînnoit apelul de a deschide împreună calea spre pace”, a precizat biroul său. „Erdogan a subliniat importanţa de a lua măsuri urgente pentru a obţine o încetare a focului, a deschide coridoare umanitare şi a semna un acord de pace”.

Între timp, într-o conversație telefonică cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să lucreze îndeaproape cu toate forțele constructive pentru a găsi o soluție la criza ucraineană în interesul păcii și stabilității, potrivit agenției de presă ruse, Interfax.

O a treia rundă a negocierilor de pace pe 7 martie

Cea de-a treia rundă de negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia este așteptată să aibă loc luni, 7 martie, a informat presa ucraineană citându-l pe oficialul președintelui Ucrainei. În a doua sesiune de negocieri, ambele țări au convenit să creeze coridoare umanitare sigure pentru ca civilii să iasă din orașele asediate, precum și să respecte o încetare temporară a focului.

Autoritățile ucrainene au declarat însă că bombardamentele le-au împiedicat să îndepărteze civili la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat acordul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22