Putin: Rusia este din nou amenințată cu tancuri germane, „cu cruci pe ele”

L. G. | 03.02.2023

La aniversarea a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, Vladimir Putin a salutat victoria istorică a URSS împotriva Germaniei naziste, făcând o paralelă cu livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina.

Pe aceeași temă

„Este incredibil, dar este real: Suntem din nou amenințați de tancuri germane – Leopard – cu cruci pictate pe ele”, a declarat la Volgograd (fostul Stalingrad), în sud-vestul Rusiei, președintele rus Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a participat joi la evenimentele care marchează cea de-a 80-a aniversare a bătăliei de la Stalingrad și, în discursul său, a salutat victoria istorică a URSS împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, și a condamnat decizia Berlinului de a livra tancuri de producție germană Leopard 2 armatei ucrainene în timp ce evoca imaginile invaziei naziste.

„Cei care se așteaptă să câștige pe câmpul de luptă aparent nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi cu totul diferit pentru ei. Nu noi suntem cei care trimitem tancurile la granițele lor”, a adăugat Putin, spunând că Rusia este sigură de victoria sa, și avertizând în mod amenințător că „vom desfășura pe front mai mult decât doar tancuri”.

„Aceste puteri care încearcă să ducă un război nedeclarat împotriva Rusiei vor primi un răspuns dur la acțiunile lor”, a amenințat președintele rus, potrivit traducerii presei de stat.

Orașul în care a avut loc ceremonia de comemorare se numește din 1961 Volgograd, o redenumire care a avut loc în timpul procesului de destalinizare a Uniunii Sovietice.

Putin a depus o coroană de flori la flacăra veșnică de la monumentul ridicat pe Mamaiev Kurgan, un deal unde au avut loc o mare parte din lupte, care acum găzduiește complexul muzeal „Bătălia de la Stalingrad” și celebra statuie „Chemarea patriei”.

Bătălia crucială din august 1942 până în februarie 1943 a fost esențială pentru a decide în cele din urmă rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial, având în vedere că s-a încheiat cu capitularea Armatei a 6-a a Germaniei și a marcat prima capitulare a Berlinului, pregătind scena pentru capitularea Germaniei naziste în mai 1945. În total, aproximativ 2 milioane de soldați și civili germani și sovietici au murit în cele 6 luni de lupte pentru Stalingrad.

Germania a anunțat săptămâna trecută că va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 din dotarea Bundeswehr, după ce a aşteptat timp îndelungat un angajament similar din partea SUA. Apoi, cu aprobarea Berlinului, mai multe țări occidentale au promis să livreze Kievului tancuri grele de fabricație germană Leopard 2.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să detalieze comentariile lui Putin, dar a declarat reporterilor că „pe măsură ce noi arme sunt livrate de către Occidentul colectiv, Rusia va folosi mai mult potențialul său de a răspunde”.

De la începutul războiului din Ucraina, Putin a încercat în mod fals să prezinte invazia Rusiei ca pe o luptă împotriva naționaliștilor și neonaziștilor – care s-ar afla la conducerea guvernului de la Kiev.

Și a revenit la tema „denazificării” Ucrainei pe tot parcursul discursului său.

„Acum, din păcate, vedem că ideologia nazismului, deja în forma sa modernă, în manifestarea sa modernă, creează din nou amenințări directe la adresa securității țării noastre”, a spus el. „Din nou și din nou trebuie să respingem agresiunea Occidentului colectiv”.

Zelenski: Rusia se răzbună pe Occident pentru ajutorul acordat Ucrainei

La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se pregătește să se „răzbune” pe Occident pentru ajutorul acordat Ucrainei.

„Acum, Rusia își concentrează forțele. Știm cu toții acest lucru. Se pregătește să încerce să se răzbune, nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva unei Europe și a unei lumi libere”, a declarat Zelenski la Kiev.

Vorbind alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Zelenski a declarat că Rusia „crește ritmul de adaptare la sancțiuni” și a îndemnat liderul UE să impună restricții suplimentare asupra economiei rusești.

Ulterior, adresându-se prin videoconferință la Micul dejun național de rugăciune din SUA, Zelenski i-a mulțumit președintelui Biden pentru sprijin și a stabilit ca obiectiv al forțelor ucrainene să învingă invazia rusă în următorul an.

„Trebuie să facem tot ce putem împreună pentru ca anul viitor – în prima joi din februarie – să ne putem ruga pur și simplu cu mulțumire pentru salvarea obținută de la rău”, a declarat Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22