Putin: Scandalul de dopaj din Rusia a fost orchestrat de Washington, «ca represalii»

E.b. | 09.11.2017

Președintele Vladimir Putin a insinuat că acuzațiile de dopaj instituţionalizat care îi vizează pe sportivii ruși sunt orchestrate de Statele Unite. Putin a afirmat că organizațiile sportive internaționale, printre care Comitetul Internațional Olimpic, sunt dependente de sponsori și de agenți de publicitate.

Pe aceeași temă

 

Asta pentru a afecta desfășurarea alegerilor prezidențiale din martie 2018 din Rusia, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

"Iată ce mă îngrijorează: Jocurile Olimpice urmează să înceapă în februarie. Și când au loc alegerile noastre prezidențiale? În martie", a declarat Putin când a vizitat o uzină din orașul Celiabinsk, în Siberia, potrivit agențiilor de presă ruse.

 

"Am mari suspiciuni în privința faptului că toate acestea sunt întreprinse pentru a crea o situație, în interesul cuiva, de nemulțumire în rândul iubitorilor sportului și al sportivilor, cu acuzații de așa-zisă participare și de responsabilitate a statului", a continuat Putin.

 

Putin a afirmat că organizațiile sportive internaționale, printre care Comitetul Internațional Olimpic (CIO), sunt dependente de sponsori și de agenți de publicitate, "dintre care cea mai mare parte se găsesc în Statele Unite".

 

"Ca represalii la amestecul nostru imaginar în alegerile lor, (Statele Unite) vor să creeze probleme în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia", a adăugat el.

 

Putin nu a anunțat încă dacă va participa la scrutinul prezidențial din luna martie, dar numeroși analiști nu au nici cea mai mică îndoială că el va candida pentru un al patrulea mandat.

 

Putin a afirmat în octombrie că a le interzice sportivilor ruși să participe la JO de iarnă 2018 de la Pyeongchang sau a-i obliga să evolueze sub drapel neutru ar însemna "o umilință pentru Rusia" și "ar face rău mișcării olimpice".

 

Potrivit lui Putin, CIO suportă presiunea "sponsorilor și posturilor de televiziune", iar sportivii săi "cedează la rândul lor în fața semnalelor fără ambiguitate ale instanțelor americane" pentru suspendarea Rusiei.

 

Rusia este în centrul unui scandal de dopaj după dezvăluirile juristului canadian Richard McLaren. Acesta a scos în evidență, în 2016, existența unui sistem de dopaj instituționalizat în sportul rus, cu implicarea serviciilor secrete (FSB), inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, ce au avut loc la Soci.

 

CIO a înființat două comisii însărcinate cu anchetarea cât mai precisă a acuzațiilor referitoare la JO 2014. Rapoartele celor două comisii urmează să servească drept bază pentru stabilirea de către CIO a unor eventuale sancțiuni împotriva Rusiei. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22