Putin se întâlnește în Kazahstan cu Erdogan ca să discute o propunere de armistițiu cu Ucraina

L. G. | 13.10.2022

Vladimir Putin, se așteaptă ca la întâlnirea de joi cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, să primească o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, a transmis Kremlinul, relatează AFP.

Pe aceeași temă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se așteaptă ca la întâlnirea preconizată pentru joi cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, să primească o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, a transmis miercuri, 12 octombrie, Kremlinul, relatează AFP.

Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc în Kazahstan.”Turcii îşi vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), aceasta s-ar face pe teritoriul turc”, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.

„Erdogan va propune, probabil, ceva oficial”, a adăugat el, precizând că se aşteaptă la o „discuţie interesantă şi utilă”. Uşakov a elogiat din nou poziţia Turciei, care nu s-a alăturat din principiu „sancţiunilor ilegitime occidentale” impuse Rusiei din cauza ofensivei sale în Ucraina. Aceasta „va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce”, a apreciat el.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ”cât mai curând posibil”.

Însă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marţi, într-un discurs susţinut în faţa unei reuniuni virtuale de urgenţă a liderilor ţărilor din G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin, care a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, pe lângă Crimeea în 2014.

De la începutul acestei săptămâni, Rusia a escaladat conflictul după ce a lovit cu zeci de rachete întreg teritoriul Ucrainei, distrugând infrastructuri energetice şi atacând ţinte civile, ca răzbunare pentru avarierea parţială a podului Kerci - care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus - în weekend în urma unei explozii pe care a atribuit-o serviciilor speciale ucrainene.

Reacţionând la afirmațiile lui Zelenski, Iuri Uşakov a remarcat miercuri în faţa presei: ”Aş vrea să-i spun că niciodată nu trebuie să spui niciodată”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22