Putin: Se vrea lichidarea Rusiei. Nu avem de ales, trebuie să ne raportăm la forța nucleară a NATO

L. G. | 27.02.2023

Vladimir Putin a declarat duminică că Rusia nu a avut de ales și a trebuit să ia în considerare capacitățile nucleare ale NATO, deoarece SUA și aliați săi urmăresc înfrângerea Rusiei, transmite Reuters. 

Pe aceeași temă

„În condițiile de astăzi, când toate marile țări din NATO și-au declarat ca principal obiectiv principal să ne provoace o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, așa cum spun ei, cum putem ignora capacitățile lor nucleare în aceste condiții?". a declarat Putin la televiziunea de stat Rossiya 1, potrivit TASS.

Occidentul, a susținut Putin, a vrut să lichideze Rusia. „Ei au un singur scop: să desființeze fosta Uniune Sovietică și partea sa fundamentală - Federația Rusă", a mai afirmat Putin.

 „Și atunci, poate, ne vor accepta în așa-numita familie a popoarelor civilizate, dar numai separat, pe fiecare în parte. Și pentru ce? Pentru a manipula aceste părți și pentru a le pune sub controlul lor", a mai declarat liderul de la Kremlin.

Occidentul a fost un complice indirect la „crimele" comise de Ucraina, a adăugat liderul de la Kremlin, însă fără a prezenta probe care să-i susțină afirmațiile.

 „Poporul rus, dacă Occidentul reușește să distrugă Federația Rusă și să stabilească controlul asupra fragmentelor sale, s-ar putea să nu fie păstrat. Dacă vom ajunge pe această cale [colapsul Rusiei], cred că soarta multor popoare din Rusia și, mai presus de toate, desigur, a poporului rus, se poate schimba dramatic, ei bine, într-un mod fundamental", a mai declarat Putin, răspunzând la întrebările unui jurnalist.

„Nici măcar nu știu dacă un astfel de grup etnic precum poporul rus poate supraviețui în forma în care există astăzi. Ei bine, vor exista niște moscoviți, urali și așa mai departe", a adăugat Putin.

Șeful regimului de la Moscova a susținut că „aceste planuri sunt puse pe hârtie". El a adăugat că Rusia, în condițiile construirii relațiilor bilaterale, a încercat să nu vorbească despre acest lucru „din motive de parteneriat, ca să spunem așa". 

„Dar totul este acolo, totul este scris, totul este scris pe o foaie de hârtie. Ei bine, și acum, când încercările lor de a reface lumea exclusiv pentru ei, după prăbușirea Uniunii Sovietice, pe au adus-o într-o astfel de situație, suntem obligați, bineînțeles, să răspundem la acest lucru", a mai spus Putin.

Aceste declarații vin după ce marți Putin a susținut discursul său anual în fața parlamentului de la Moscova, în care a spus că Rusia se află într-o perioadă dificilă, că și-a dorit pacea dar că Occidentul a avut alte planuri, acuzând cancelariile occidentale că vor transformarea conflictului din Ucraina în unul global.

El a ținut marți un discurs halucinant în care a susținut că Occidentul este cel care „a început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”.

Putin a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare ruse este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.

Cu aceeași ocazie, Putin a declarat că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) încheiat în 1991 cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

„În această privinţă, sunt obligat să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus Putin la finalul discursului susţinut în faţa elitei politice şi militare a ţării, la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a mai spus că „unii oameni la Washington” se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, în consecinţă, Ministerul Apărării şi corporaţia nucleară ale Rusiei ar trebui să fie pregătite să testeze arme nucleare dacă va fi nevoie.

„Desigur, nu vom face noi acest lucru primii. Dar, dacă Statele Unite întreprind teste, atunci o vom face şi noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că echilibrul strategic global poate fi distrus”, a declarat preşedintele rus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22