Putin și Erdogan se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta acordul de tranzit al cerealelor

L. G. | 09.09.2022

Vladimir Putin consideră că acordul semnat la Istanbul pentru exporturile de cereale din Ucraina nu este respectat, țările sărace sunt vitregite, destinația vapoarelor fiind în general state din UE.

Pe aceeași temă

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan plănuiesc să se întâlnească săptămâna viitoare la Samarkand, Uzbekistan, și probabil vor discuta despre acordul cu cereale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului jurnaliştilor.

„[Discuția despre tranzitul de cereale din Ucraina pe Marea Neragră] este esențială, iar o conversație între [președinții] Putin și Erdogan este deja pregătită. Intenționăm să o organizăm la Samarkand”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

„Vedem că acordurile de la Istanbul privind cerealele sunt puse în aplicare. Dar vedem, de asemenea, că această implementare nu este benefică țărilor sărace, deoarece doar două nave de marfă cu alimente au ajuns în „țările sărace, conform clasificării ONU”, a adăugat el.

În perioada 15-16 septembrie, orașul uzbec Samarkand va găzdui summitul anual al Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO).

Erdogan îl susține pe Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că doreşte ca şi cerealele din Rusia să fie exportate, adăugând că Vladimir Putin are dreptate să se plângă că cerealele care pleacă din Ucraina în baza unui acord sub egida ONU se îndreaptă mai degrabă către ţări bogate, decât către cele sărace, relatează Reuters.

Acordul privind exportul de cereale din luna iulie avea drept scop să prevină o criză alimentară garantând tranzitul în siguranţă al navelor în şi din porturile ucrainene şi permiţând astfel exportul a milioane de tone de cereale. De asemenea, acordul avea drept scop facilitarea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.

„Faptul că transporturile de grâu merg în ţările care implementează aceste sancţiuni (împotriva Moscovei) îl deranjează pe dl Putin. Vrem de asemenea ca transporturile de grâu să înceapă şi din Rusia", a spus Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cerealele care vin în baza acestui acord din nefericire merg în ţările bogate, nu în cele sărace", a spus Erdogan.

Miercuri, preşedintele Rusiei a avansat ideea de a se impune limite exporturilor de cereale din Ucraina.

Oficiali ONU şi ruşi s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a discuta despre nemulţumirile Moscovei că sancţiunile occidentale împiedică exporturile sale de cereale şi de îngrăşăminte în pofida acordului, care a fost semnat de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.

Ismini Palla, un purtător de cuvânt al ONU pentru Iniţiativa cerealelor de la Marea Neagră, a declarat că scăderea preţului global al cerealelor în luna august se explică parţial prin reluarea exporturilor din Ucraina şi a dat asigurări că asigurarea resurselor alimentare şi a îngrăşămintelor este critică pentru menţinerea acestui trend.

Putin acuză Occidentul că acționează ca puterile coloniale

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia și țările în curs de dezvoltare au fost "înșelate cu nerușinare" în ceea ce privește acordul de export de cereale din Ucraina încheiat sub egida ONU, promițând să încerce să revizuiască termenii acestuia pentru a limita țările care pot primi transporturi, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin susține că grânele nu ajung în țările sărace.

Vladimir Putin a declarat la un forum economic din orașul Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, că cereale ucrainene nu au ajuns în cele mai sărace țări din lume prin acordul negociat de Turcia și ONU, așa cum era intenția inițială.

"Ceea ce vedem este o înșelăciune nerușinată... o înșelăciune din partea comunității internaționale față de partenerii noștri din Africa și alte țări care au mare nevoie de alimente. Este doar o înșelătorie", a declarat Putin.

Putin a avertizat asupra unei crize alimentare globale dacă situația nu va fi abordată și a declarat că îl va contacta pe președintele Turciei, Tayyip Erdogan, pentru a discuta modificarea acordului pentru a restricționa țările care pot primi transporturile.

"Este evident că, cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească... ceea ce poate duce la o catastrofă umanitară fără precedent", a spus Putin.

Putin a spus, fără a cita o sursă, că doar două din cele 87 de nave, care transportau 60.000 de tone de produse, au mers în țările sărace, acuzând Occidentul că acționează ca statele coloniale.

"Așa stau lucrurile - au fost cândva colonizatori și au rămas astfel în interior", a spus el despre țările europene.

"Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările Uniunii Europene", a declarat miercuri Putin la forumul economic din orașul Vladivostok.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22