Putin spune că războiul va fi de lungă durată și nu crede în revenirea lui Trump la Casa Albă

Redactia | 12.09.2023

Vladimir Putin a declarat marți că se pregătește de un război îndelungat, Ucraina neacceptând negocieri decât când va fi epuizat rezervele umane, echipamentele sau armamentul.

Pe aceeași temă

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă marţi că se pregăteşte de un război îndelungat, spunând că Ucraina s-ar putea folosi de orice încetare a focului pentru a se reînarma - exact genul de argument pe care îl foloseşte şi Kievul atunci când vorbeşte de un armistiţiu cu Rusia. În plus, liderul de la Kremlin susţine că Washingtonul va continua să vadă în Rusia un inamic, indiferent cine va câştiga alegerile din 2024 din SUA, relatează Reuters, citată de News.ro.

Vorbind timp de mai multe ore la forumul economic găzduit de oraşul Vladivostok, port la Pacific în Extremul Orient rus, Putin a declarat că actuala contraofensivă a Ucrainei împotriva forţelor ruseşti a eşuat până acum, iar armata ucraineană a suferit pierderi grele, de circa 71.000 de oameni în atacuri.

Kievul va vorbi despre pace doar atunci când Ucraina va fi epuizată în ceea ce priveşte oamenii, echipamentele şi muniţiile, a spus el ca răspuns la întrebările unui prezentator de televiziune rus care a moderat dezbaterea. Putin a atras însă atenţia că Kievul se va folosi de orice încetare eventuală a ostilităţilor "pentru a-şi reface resursele şi pentru a restabili capacitatea de luptă a forţelor sale armate".

Discuțiile cu Ucraina sunt refuzate de Kiev

Putin a declarat că mulţi l-au întrebat dacă Rusia este pregătită să înceteze luptele, dar spus că Rusia cu greu ar putea face acest lucru din moment ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană. Pentru ca să existe vreo şansă de discuţii, a explicat Putin, Ucraina ar trebui mai întâi să anuleze decretul care interzice discuţii de pace cu Moscova şi să explice ce doreşte. "Atunci vom vedea", a spus Putin.

Rusia controlează cam 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi o porţiune din estul şi sudul Ucrainei, pe care a cucerit-o după ce a invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut, în ceea ce a numit o "operaţiune militară specială".

De câteva luni, Ucraina luptă pentru a încerca să recâştige o parte din teritoriul pierdut şi a recucerit unele sate, dar nu a făcut încă progrese semnificative împotriva liniilor ruseşti puternic fortificate, care sunt amplasate în spatele unor terenuri puternic minate.

Ucraina spune că va lupta până când toţi soldaţii ruşi se vor retrage de pe teritoriul său, în timp ce Occidentul afirmă că doreşte să ajute Ucraina să învingă Rusia - un obiectiv despre care oficialii de la Kremlin spun că este un vis nerealist.

Bombele cu dispersie și uraniu sărăcit sunt „o crimă”

Decizia Occidentului de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie şi muniţii cu uraniu sărăcit a fost o crimă, a mai spus Putin. Astfel de livrări ar putea prelungi războiul, a arătat el, dând însă asigurări că nu vor schimba rezultatul final al acestuia.

El a criticat, de asemenea, decizia Occidentului de a furniza Ucrainei avioane F-16 şi orice posibilă furnizare de către SUA de sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS).

Administraţia Biden este aproape de a aproba trimiterea către Ucraina a acestor rachete cu rază mai lungă de acţiune, la pachet cu bombe cu dispersie, a aflat Reuters.

„Oricine va câștiga Casa Albă, politica SUA nu se va schimba”

Putin a mai declarat marţi că urmărirea penală din Statele Unite a fostului preşedinte Donald Trump este motivată politic şi demonstrează "putreziciunea" sistemului politic american.

"Arată toată putreziciunea sistemului politic american, care nu poate pretinde că îi învaţă pe alţii despre democraţie. Tot ceea ce se întâmplă cu Trump este o persecuţie motivată politic din partea unui rival politic, asta este. Şi se face sub ochii publicului american şi ai întregii lumi. Pur şi simplu şi-au expus problemele interne", a comentat Putin.

"În acest sens, dacă ei încearcă să ne combată într-un fel, este bine, pentru că arată cine se luptă cu noi. Arată, aşa cum se spunea în vremurile sovietice, faţa bestială a imperialismului american, rânjetul bestial", a completat Putin.

Însă şeful Kremlinului a adăugat că, indiferent cine va câştiga alegerile americane de anul viitor, nu se aşteaptă la nicio schimbare în politica Washingtonului faţă de Rusia.

"Nu vor fi schimbări fundamentale în politica externă a SUA în direcţia rusă, indiferent cine va fi ales preşedinte", a declarat Putin. "Autorităţile americane percep Rusia ca pe un inamic existenţial", a completat liderul de la Kremlin, după ce el însuşi a argumentat public în mai multe ocazii că războiul pornit în Ucraina este pentru că existenţa Rusiei este ameninţată de Occident.

Putin a declarat că ideea că Trump ar avea legături speciale cu Rusia este "un nonsens total".

El susţine că administraţia americană, indiferent care ar fi, le "băgă oamenilor în cap" că Rusia este un adversar existenţial. "Indiferent cine este ales, este puţin probabil ca vectorul politicii americane antiruseşti să fie afectat", a inistat el.

Reorientarea spre Asia

Putin şi-a apărat, de asemenea, orientarea către Asia, spunând că apropierea de această regiune a fost accelerată de război şi de încercarea Occidentului de a priva economia rusă de circa 2.100 de miliarde de dolari.

Vorbind înaintea unei întâlniri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a venit în Rusia, Putin a declarat că Occidentul încearcă să descurajeze China să aibă relaţii strânse cu Rusia, dar că astfel de încercări au eşuat, deoarece legăturile cu Beijingul se află la un nivel fără precedent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22