Putin susține că există „probe documentare” privind dezvoltarea de arme biologice în Ucraina

L. G. | 16.05.2022

Vladimir Putin susține că în timpul operațiunii din Ucraina armata rusă a obținut „probe documentare ale unor componente de arme biologice create în principal” în apropierea graniţelor Rusiei.

Pe aceeași temă

Moscova a obţinut, în timpul operaţiunii din Ucraina, „probe documentare ale unor componente de arme biologice create în principal” în apropierea graniţelor Rusiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summitul alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de Rusia, relatează BBC, citată de News.ro.

El a adăugat că „se caută posibile metode şi mecanisme de destabilizare a situaţiei epidemiologice în spaţiul post-sovietic”.

Liderul rus a mai precizat că CSTO plănuieşte organizarea unei „serii de exerciţii comune în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan în toamnă”.

Afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin nu pot fi verificate din surse independente.

Acuzațiile Rusiei privind armele biologice sunt mai vechi

Pe 5 martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat pe Twitter că Statele Unite a desfășurat în secret un „program biologic militar” în Ucraina, susținând că probe ale unei operațiuni de distrugere a dovezilor au fost descoperite de către forțele invadatoare ale Kremlinului.

Potrivit lui Lavrov, trupele ruse au dat peste documente cu privire la existența unor așa-zise laboratoare de dezvoltare a unor arme chimice în orașele Harkiv și Poltava.

O altă mare putere care a susținut afirmațiile Moscovei este China, care a susținut Rusia în cadrul întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, vorbește la reunirea Consiliului de Securitate, pe 11 martie, despre acuzația conform căreia Ucraina ar dezvolta arme biologice sub tutela Statelor Unite.

SUA au recunoscut că pe teritoriul Ucrainei există laboratoare biologice, unele dintre ele fiind finanțe de Administrația americană, însă cercetările nu au vizat partea militară.

Acest lucru a fost confirmat inclusiv de subsecretara de stat Victoria Nuland în cadrul unei ședințe a comisiei de relații internaționale a Senatului, după o întrebare directă adresată de senatorul republican Marco Rubio cu privire la presupusele arme biologice din Ucraina. „Ucraina are laboratoare biologice de cercetare. Explorăm împreună cu partenerii ucraineni ce soluții există pentru ca materialele de cercetare să nu ajungă în mâna forțelor ruse”, a răspuns Nuland.

Afirmația făcută de subsecretară a devenit pentru comentatorii critici ai guvernării Biden, o confirmare a existenței unui program secret de cercetare biologică între Ucraina și Statele Unite, cu aplicații în sfera militară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22