Putin va anexa probabil teritoriile ocupate din Ucraina în perioada următoare

L. G. | 14.05.2022

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Vladimir Putin va anexa cel mai probabil regiunile ocupate din estul și sudul Ucrainei „în următoarele luni”.

Pe aceeași temă

„După anexare, Putin va afirma atunci, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate.

Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruși vor continua”, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului Katherine Lawlor și Mason Clark, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu atac nuclear, relatează The Guardian.

Potrivit celor doi analiști, există două posibilități: Putin ori va forța o ocupare mai largă a Ucrainei, iar în acest caz armata rusă va eșua, ori liderul de la Kremlin înțelege slăbiciunile armatei sale și va anexa teritoriile deja ocupate.

„Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care înțelege starea degradată a armatei ruse în Ucraina. Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin de a securiza toate regiunile Donețk și Luhansk și este puțin probabil să o facă.

Dacă Putin își înțelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea și va introduce rapid descurajarea nucleară în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Dacă Putin consideră că forțele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranța că va acoperi mai mult teritoriu cu ea.

În acest caz, conducerea sa slabă și contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă către o stare de colaps.

Putin ar putea încerca, de asemenea, să mențină atacurile rusești în timp ce mobilizează forțe suplimentare. El ar putea amâna anunțarea anexării mult mai mult în acest caz, așteptând până când întăririle ar putea ajunge pentru a câștiga mai mult teritoriu de anexat.

Prin urmare, Ucraina și aliații săi „au probabil o fereastră îngustă de a susține o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, scriu Lawlor și Clark.

Ucraina și Occidentul trebuie, de asemenea, să dezvolte un plan coerent de răspuns la orice anexare și la amenințarea unui atac nuclear care ar putea urma. Consecințele politice și etice ale unei îndelungi ocupații ruse a sud-estului Ucrainei ar fi devastatoare pentru viabilitatea pe termen lung a statului ucrainean. Interesele naționale vitale ucrainene și occidentale necesită sprijin occidental urgent pentru o contraofensivă ucraineană imediată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22