Putin va declara război oricărei țări care va contribui la crearea „no-fly zone” deasupra Ucrainei

L. G. | 05.03.2022

Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.

Pe aceeași temă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a cerut insistent în ultimele zile stabilirea unei zone de excludere aeriană prin intervenția SUA și NATO, ceea ce ar aduce efectiv forțele americane în război direct cu Rusia, după cum a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În replică, președintele rus Vladimir Putin a amenințat orice stat care intenționează să intervină direct în conflict prin trimiterea de forțe militare în Ucraina, considerând inițiativa ca pe o declarație de război.

O zonă interzisă de zbor ar semnifica război pentru orice terță parte care încearcă să impună una asupra Ucrainei, a spus Vladimir Putin.

În discursul ținut sâmbătă în fața femeilor pilot din armata rusă, Putin a spus că Rusia va considera „orice luare poziție în această direcție” ca pe o intervenție care „reprezintă o amenințare pentru militarii din armata noastră”.

„Chiar din acel moment îi vom considera pe aceștia participanți la conflictul militar fără să conteze cu ce națiune avem de a face”, a mai spus el.

De asemenea, Putin a mai spus că sancțiunile impuse Moscovei sunt de fapt o declarație de război: „Sancțiunile împotriva noastră sunt ca și cum am declara război Rusiei”, a mai spus Putin în cadrul întâlnirii cu militarii.

El a descris într-o notă optimistă strategia Rusiei și a rezultatelor operațiunilor militare din Ucraina, deși mulți oficiali occidentali și mass-media au subliniat problemele majore pe care le întâmpină forțele invadatoare, în timp ce rezistența armatei ucrainene este acerbă.

Putin s-a referit şi la posibilele consecinţe ale aderării Ucrainei la NATO.

„Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?”, a întrebat liderul rus, citat de EFE.

El a repetat unele dintre justificările pe care le-a dat pentru ofensiva împotriva Ucrainei de când a fost lansată la 24 februarie, între care apărarea locuitorilor din regiunile pro-ruse din Donbas.

„Ascultaţi, oamenii din Donbas nu sunt câini vagabonzi. Între 13.000 şi 14.000 de persoane au murit de-a lungul anilor. Mai mult de 500 de copii au fost ucişi sau mutilaţi. Dar Occidentul a ales să nu observe acest lucru timp de opt ani. Ascultaţi, opt ani”, a spus Putin, referindu-se la războiul civil din estul Ucrainei care a început în 2014, în urma schimbării regimului de la Kiev şi a anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22