Raportul Comisiei „6 ianuarie”: Trump ar trebui pus sub acuzare pentru asaltul de la Capitoliu

L. G. | 23.12.2022

Comisia specială a Camerei reprezentanților care a anchetat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului recomandă punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump pentru incitare la revoltă.

Pe aceeași temă

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului american şi-a publicat joi seara raportul final, prezentând argumente potrivit cărora Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru incitare la insurecţie şi recomandă totodată ca fostului preşedinte să i se interzică posibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat, relatează Reuters.

Comisia formată din membrii ai Camerei Reprezentanților a făcut publice, de asemenea, transcrierile mai multor interviuri și declarații ale martorilor la evenimentele din 6 ianuarie.

Raportul, care are peste 800 de pagini, se bazează pe aproape 1.200 de interviuri efectuate pe parcursul a 18 luni și sute de mii de documente, precum și pe hotărârile a peste 60 de instanțe federale și ale statelor.

Raportul enumeră 17 acuzații specifice, discută implicațiile juridice ale acțiunilor lui Trump și a unora dintre apropiații săi și include constatarea unor fapte penale transmise către Departamentul de Justiție, potrivit unui rezumat al raportului publicat la începutul acestei săptămâni. Raportul conține, de asemenea, propuneri legislative pentru evitarea repetării unor asemenea evenimente în viitor.

Luni, comisia le-a cerut procurorilor federali să-l pună sub acuzare pe fostul președinte republican, Donald Trump, pentru patru infracțiuni, incuzând obstrucția instițiilor statului și incitare la insurecție, pentru ceea ce se consideră a fi acțiuni pentru anularea rezultatului alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și care au condus la declanșarea atacului asupra Congresului SUA.

„În loc să-și onoreze obligația constituțională de a «avea grijă ca legile să fie respectate întocmai», președintele Trump, în schimb, a complotat ca să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020”, se arată în raportul Comisiei.

Concluziile includ, de pildă, acuzaţii potrivit cărora Trump a „supervizat” efortul, contestabil din punct de vedere juridic, de a prezenta liste false de electori în şapte state în care a pierdut alegerile, iar dovezile arată că a acţionat în mod activ pentru a „transmite Congresului şi Arhivelor Naţionale buletine de vot false ale Colegiului Electoral", în ciuda îngrijorărilor avocaţilor săi că acest lucru ar putea fi ilegal.

După publicarea raportului final, Donald Trump a reacţionat pe reţeaua sa socială, Truth Social, spunând că este un document "extrem de partizan" şi calificând toate aceste demersuri drept o "vânătoare de vrăjitoare". El constată eşecul comisiei de a "investiga motivul protestului (din 6 ianuarie), frauda electorală".

Solicitarea adresată Departamentului Justiţiei de către comisia Congresului - condusă de democraţi - nu obligă procurorii federali să acţioneze, dar este pentru prima dată în istorie când Congresul sesizează Departamentul de Justiție pentru punerea sub acuzații penale a unui fost preşedinte, notează Reuters.

Printre transcrierile publicate miercuri şi joi se numără una care arată că un fost avocat al fostei consiliere de la Casa Albă Cassidy Hutchinson i-a spus acesteia să „minimalizeze" depozițiile sale despre evenimentele care au dus la revolta de la Capitoliu, spunându-i „cu cât îţi aminteşti mai puţin, cu atât mai bine". Avocatul Stefan Passantino a sfătuit-o pe Hutchinson, în pregătirea unei depoziţii din februarie în faţa comisiei, să spună că nu-şi poate aminti anumite evenimente, a declarat Hutchinson, în septembrie, în faţa comisiei, potrivit transcrierii mărturiei sale.

Trump a ţinut un discurs înflăcărat în faţa susţinătorilor săi din apropierea Casei Albe în dimineaţa zilei de 6 ianuarie şi l-a acuzat public pe vicepreşedintele Mike Pence pentru că nu a fost de acord cu planul său de a nu valida victoria democratului Joe Biden care la acel nmoment era preşedinte al Senatului american.

Ulterior, după ce mii de susţinători ai săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului, agresând poliţia şi ameninţând că îl vor spânzura pe Pence, fostul preşedinte a întârziat ore întregi pentru a face o declaraţie publică şi a îndemna la calm.

Rezultatele alegerilor din 2020 erau în curs de aprobare de către vicepreședintele Pence şi reprezentanții Congresului atunci când Capitoliul a fost atacat, după săptămâni de false acuzații ale lui Trump că el ar fi câştigat acele alegeri şi că rezultatele ar fi fost falsificate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22