Raspunsul Turciei pentru Irak: Oprim desfasurarea de trupe, dar nu ne retragem

Tudor Despina | 08.12.2015

Turcia raspunde ultimatumului dat de Irak privind retragerea trupelor de pe teritoriul sau. Ankara a oprit desfasurarea de trupe in nordul Irakului, insa nu va retrage soldatii deja aflati acolo.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut marti de ministrul turc al Afacerilor Externe, la scurt timp dupa ce Bagdadul a cerut retragerea soldatilor detasati in apropierea orasului Mosul aflat sub controlul teroristilor Daesh (Statul Islamic).

 

Ankara respecta integritatea teritoriala a Irakului, a subliniat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, in cadrul unei convorbiri telefonice sustinute cu omologul sau irakian in noaptea de luni spre marti. Turcia sustine ca recenta desfasurare de forte militare in nordul Irakului este parte dintr-o misiune de antrenare si echipare a fortelor irakiene. Totusi, guvernul de la Bagdad spune ca nu a invitat niciodata o asemenea forta si va merge la Natiunile Unite daca soldatii nu sunt retrasi, arata Reuters.

 

In paralel, premierul turc Ahmet Davutoglu a afirmat ca intentioneaza sa viziteze Bagdadul cat mai curand posibil in incercarea de a calma spiritele cu privire la aceasta chestiune. Intr-un discurs sustinut in Parlamentul de la Ankara, Davutoglu a spus ca fortele militare turce se afla in Irak pentru a proteja impotriva unui eventual atac al Daesh si cei care interpreteaza diferit aceasta chestiune sunt implicati intr-o “provocare deliberata”.

 

Autoritatile de la Bagdad au dat in 6 Decembrie un termen de 48 de ore Turciei pentru a-si retrage trupele care ar fi patruns ilegal pe teritoriul Irakului. Ankara a fost avertizata ca, in caz contrar, se va apela la "toate optiunile disponibile", inclusiv la interventia Consiliului de Securitate al ONU.

 

Bagdadul, care se straduieste sa-si afirme suveranitatea intr-un moment in care trimiterea soldatilor straini pentru a lupta impotriva teroristilor Stat Islamic este un subiect intens dezbatut in Irak, protesteaza impotriva desfasurarii pe teritoriul irakian a unor trupe turcesti cu tancuri si artilerie fara autorizatia sa, arata AFP. "In cazul neretragerii acestor forte in 48 de ore, Irakul isi va folosi dreptul de a recurge la toate optiunile disponibile", inclusiv apelul la Consiliul de Securitate, a declarat cabinetul primului ministru Haider al-Abadi, intr-un comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22