Război în Orientul Mijlociu/Hamas a atacat Israelul. Sute de morți și răniți de ambele părți

Redactia | 08.10.2023

Un atac de mare amploare al grupării palestiniene Hamas din Gaza în sudul Israelului a făcut sute de morți printre militarii și civilii israelieni, premierul Netanyahu anunțând o contraofensivă nimicitore.

Pe aceeași temă

UPDATE: Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 300 de morți, a declarat un oficial israelian pentru CNN duminică dimineața. Potrivit presei israeliene, alte peste 1.500 de persoane au fost rănite, după atacul-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de câteva mii de rachete, combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene. În Gaza, riposta israeliană a ucis peste 230 de oameni şi a rănit aproape 1.800, potrivit ministerului Sănătății.

„Cetățeni ai Israelului, suntem în război – nu într-o operațiune, nu în lupte – ci în război”, a spus Netanyahu într-un mesaj video la scurt timp după ce gruparea militantă Hamas, care controlează enclava Fâșia Gaza, a lansat sâmbătă dimineață un baraj cu sute de rachete iar membrii ai grupării au traversat gardul de sârmă ghimpată atacând pe mai multe direcții localități israeliene.

Israelul a răspuns, decretând mobilizare generală și lansând contralovituri devastatoare în Gaza.

Până la căderea nopții, atacurile aeriene israeliene asupra Gaza au ucis sute de palestinieni și au rănit peste 1600, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.

Este necunoscută soarta a sute de ostatici, inclusiv soldați israelieni, pe care Hamas pretinde că i-a capturat.

Cum a început?

În jurul orei 6:30 a.m., ora locală sâmbătă, când probabil că mulți israelieni dormeau, s-au auzit sirene până în nord, până în zona Tel Aviv, la est până la Beer Sheba și multe alte localități, în timp ce rachetele zburau deasupra Israelului.

Militanții din Gaza au intrat apoi pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare și pe aer, unii folosindu-se de parapante, au spus Forțele de Apărare Israelului (IDF). Acesta i-a avertizat pe israelienii care locuiesc în vecinătatea Fâșiei Gaza să rămână în casele lor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">⚡️More hostages being taken into Gaza <a href="https://t.co/G612nStiQt">pic.twitter.com/G612nStiQt</a></p>&mdash; War Monitor (@WarMonitors) <a href="https://twitter.com/WarMonitors/status/1710625067451761132?ref_src=twsrc%5Etfw">October 7, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Videoclipul de pe rețelele de socializare obținut de CNN a arătat, de asemenea, mulți palestinieni înarmați într-un camion care conduceau pe o stradă din orașul israelian Sderot, care se află aproape de granița cu Gaza. În videoclip puteau fi auzite și focuri de armă.

Între 2000 și 5000 de rachete trase din Gaza

IDF a declarat că aproximativ 2.200 de rachete au fost lansate asupra Israelului. Hamas a spus că 5.000. Pentru comparație, aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate din Gaza în Israel în timpul războiului de 50 de zile dintre cele două părți în 2014.

Comandantul militar al Hamas, Muhammad Al-Deif, a numit operațiunea „Furtuna Al-Aqsa” și a spus că atacul asupra Israelului a fost un răspuns la atacurile asupra civililor palestinieni, profanarea moscheii al-Aqsa din Ierusalim și bombardamentele din Gaza..

A man carries a crying child as he walks in front of a building destroyed in an Israeli air strike in Gaza City.

Hamas a spus că a capturat soldați israelieni, postând videoclipuri cu soldații pe care i-ar fi capturat pe conturile sale de socializare. Videoclipurile geolocalizate și autentificate de CNN au sugerat că cel puțin un soldat israelian a fost luat prizonier de către grup.

„Sunt ostatici și prizonieri de război pe care Hamas i-a luat. Există și morți printre militarii IDF. Nu avem încă un număr exact – suntem în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Grupul a postat, de asemenea, un videoclip care arată un vehicul militar israelian capturat. Un jurnalist CNN a văzut un Humvee militar defilând prin Gaza. IDF a refuzat să comenteze această situație. Un alt videoclip care circulă pe rețelele de socializare a arătat un tanc incendiat lângă granița cu Gaza.

Israelul contratacă

Forţele de Apărare ale Israelului au plănuit un răspuns agresiv împotriva Hamas, potrivit unui purtător de cuvânt, citat de CNN. Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru CNN că „multe sute”, posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă, conform News.ro.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A very long line of Israeli tanks is heading south.<br><br>The start of a ground invasion of Gaza is just a matter of time <a href="https://t.co/Mj1DfDS2Vz">pic.twitter.com/Mj1DfDS2Vz</a></p>&mdash; Visegrád 24 (@visegrad24) <a href="https://twitter.com/visegrad24/status/1710747950861738196?ref_src=twsrc%5Etfw">October 7, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Duminică, la ora locală 4.15, Conricus a afirmat: „Încă luptăm, eliberând ultimele case şi locaţii şi comunităţi şi baze”. „Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta va fi prioritatea noastră numărul unu”, a spus Conricus. „Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti”, a adăugat el. „Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată”, a mai spus acesta.

Netanyahu a cerut palestinienilor să părăsească Gaza

Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas, relatează CNN. Cabinetul a luat „o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel. „Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a spus Netanyahu. Israelul are ca scop să „nege abilitatea şi dorinţa (Hamas) de a ameninţa şi a face rău cetăţenilor Israelului pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în declaraţie. „Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga”, a adăugat Netanyahu. „Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22