Reacţii după moartea lui Castro: Putin îl omagiază. Alţi lideri, măsuraţi în aprecieri

E.b. | 26.11.2016

Lideri ai lumii i-au adus sâmbătă un omagiu lui Fidel Castro, fostul lider de la Havana, dar, La Miami, comuniatea cubaneză a ieşit pe stradă pentru a se bucura de moartea sa celui pe care-l numesc tiran.

Pe aceeași temă

 
 

Unii l-au catalogat drept o personalitate istorică a secolului al XX-lea, iar alţii sunt măsuraţi în aprecieri. De pildă, Donald Trump a scris pe Twitter: "Fidel Castro e mort!". AFP şi  Reuters, preluate de News,ro, prezintă o sinteză a reacţiilor după moartea lui Fidel Castro.

Liderul cubanez a murit vineri seara la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut de fratele său, actualul președinte al Cubei, Raul Castro, la televiziunea de stat. În Cuba au fost decretate nouă zile de doliu național. Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie.           


VLADIMIR PUTIN/ "Acest om de stat emerit este considerat pe drept simbolul unei epoci a Istoriei moderne a lumii", a declarat preşedintele rus, care consideră că Fidel Castro "era un prieten sincer şi fiabil al Rusiei".
Castro era un "exemplu pentru multe ţări", a scris el într-o telegramă de condoleanţe pe care i-a trimis-o lui Raul Castro


MIHAIL GORBACIOV/ "Fidel a rezistat şi şi-a consolidat ţara în timpul blocadei americane celei mai dure, când asupra lui se exercitau presiuni monumentale şi a putut (...) să-şi conducă ţara pe calea dezvoltării independente", a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, citat de Interfax.


XI JINPING/ Fidel Castro "va trăi etern", a dat asigurări preşedintele chinez într-un mesaj citit la televiziune. "Poporul chinez a pierdut un tovarăş bun şi sincer", a spus el. "Tovarăşul Castro va trăi etern", a adăugat preşedintele Xi, care este totodastă secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC).


NARENDRA MODI/ Fidel Castro a fost "una dintre personalităţile cele mai simbolice ale secolului al XX-lea", a comentat premierul indian.

 

Flamura independenţei

 

NICOLAS MADURO/ "Toţi revoluţionarii lumii, noi trebuie să-i continuăm moştenirea şi să ducem mai departe flamura independenţei, socialismului, patriei umane", a scris pe Twitter preşedintele socialist al Venezuelei. "Tocmai am vorbit cu preşedintele Raul Castro, pentru a transmite solidaritate şi dragoste poporului Cubei", a adăugat el.
Apoi a intervenit pe postul de televiziune Telesur, pentru care a declarat că "Fidel Castro este un exemplu de luptă al tuturor popoarelor din lume. Îi vom ţine vie moştenirea”.


EVO MORALES/ Era "un gigant al Istoriei", care a apărat "demnitatea popoarelor lumii", a declarat preşedintele bolivian, care şi-a exprimat "admiraţia" faţă de fostul şef de stat cubanez. "Fidel Castro ne lasă ca moştenire lupta sa pentru integrarea popoarelor lumii. Plecarea lui El Comandante Fidel Castro este o adevărată suferinţă”, a apreciat el.

 

RAFAEL CORREA/ "Un mare om ne-a părăsit, Fidel a murit. Trăiască Cuba. Trăiască America Latină!", a spus preşedintele Ecuadorului.


ENRIQUE PEÑA NIETO/ "Eu plâng moartea lui Fidel castro Ruz, liderul Revoluţiei cubaneze şi o figură emblematică a secolului al XX-lea", a scris liderul mexican într-un mesaj postat pe Twitter.

 

MARIANO RAJOY/ Avea "o statură istorică", a reacţionat pe Twitter liderul conservator al Guvernului spaniol, subliniind într-un comunicat impactul lui asupra Cubei şi "marea influenţă" pe care a exercitat-o în regiune."Condoleanţe Guvernului şi autorităţilor cubaneze pentru dispariţia fostului preşedinte Fidel Castro, o personalitate de anvergură istorică", a scris el pe Twitter.


CHARLES MICHEL/ "O pagină importantă a istoriei politice mondiale se întoarce", este vorba despre "o încheiere definitivă a Războiului Rece care a despărţit atâta populaţiile în secolul trecut", a apreciat premierul belgian.

 

"Adio comandante"

 

ALEXIS TSIPRAS/ "Adio comandante - Până la victoria pentru totodeauna a popoarelor", a lansat premierul grec de stânga radicală, repostând un mesaj al Partidului Syriza, formaţiunea sa, potrivit căruia "Istoria i-a dat dreptate lui Fidel Castro".

 

ROBERT FICO/ În opinia premierului slovac, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE), "Cuba nu a ameninţat vreodată pe cineva şi vrea doar să-şi trăiască propria viaţă. Mulţi au urât şi continuă să urască Cuba din cauza curajului ei".

 

PAPA FRANCISC/ Moartea lui Fidel Castro este o "veste tristă". "Vă transmit sentimentele mele de tristeţe", scrie în mesajul său de condoleanţe Papa, care s-a întâlnit cu Fidel Castro în timpul vizitei pontificale în Cuba, în septembrie 2015.

 

JEAN-CLAUDE JUNCKER/ "Fidel Castro era una dintre figurile istorice ale secolului trecut şi Revoluţiei cubaneze. Odată cu moartea lui Fidel Castro lumea pierde un om care era pentru mulţi un erou. El a schimbat cursul istoriei, iar influenţa sa s-a extins dincolo de ea. Fidel Castro rămâmne o figură revoluţionară a secolului al XX-lea. Istoriei îi va reveni sarcina să-i judece moştenirea”, a apreciat preşedintele Comisiei Europene (CE).

 

FEDERICA MOGHERINI/ "Fidel Castro era un om al hotărârii şi o figură istorică. El moare într-o epocă de mari provocări, de mari incertitudini şi de mari schimbări în ţara sa", afirmă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună.

"Acceptând în primăvara trecută Acordul de dialog politic şi cooperare, Uniunea Europeană a deschis un nou capitol în relaţii care au fost întotdeauna solide cu poporul cubanez, de decenii. Uniunea Europeană va continua să poarte acest angajament puternic cu Cuba", a adăugat ea.

 

Actor al Războiului Rece

 

FRANCOIS HOLLANDE/ Fidel Castro "a încarnat Revoluţia cubaneză, în speranţele pe care ea le-a suscitat, iar apoi în dezamăgirile pe care le-a provocat". "Actor al Războiului Rece (...) el a ştiut să reprezinte pentru cubanezi mândria respingerii dominaţiei externe", a subliniat preşedintele socialist francez, cerând o ridicare totală a embargoului impus de Statele Unite Cubei.

 

BORIS JOHNSON/ "Moartea lui Fidel Castro marchează finalul unei ere pentru Cuba şi începutul unei noi ere pentru poporul cubanez", a scris şeful de la Foreign Office pe Twitter.

 

JUSTIN TRUDEAU/ Premierul canadian şi-a exprimat "tristeţea" faţă de moartea lui Fidel Castro, "un vechi prieten" al ţării şi familiei sale.

 

HASSAN ROHANI/ "Într-o epocă în care naţiuni oprimate sunt private de drepturi umane fundamentale, de justiţie şi libertate, rămân din fericire oameni liberi care rezistă în luptă până în ultimele lor zile", apreciază preşedintele iranian.

 

MOHAMMAD JAVAD ZARIF/ "Adresez condoleanţele mele Guvernului revoluţionar şi naţiunii din Cuba după moartea excelenţei sale Fidel Castro, liderul Revoluţiei cubaneze şi personalitatea centrală a luptei împotriva colonialismului şi exploatării, un simbol al luptei pentru independenţa naţiunilor oprimate", a declarat şeful diplomaţiei iraniene, citat de presa oficială.

 

REODRIGO DUTERTE/ În opinia preşedintelui filipinez, Fidel Castro s-a ilustrat "ridicându-se împotriva Vestului şi imperialismului".

 

BIDYA DEVI BHANDARI/ Preşedinta Nepalului şi premierul ei Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ au subliniat asupra "integrităţii" lui Fidel Castro, "un camopin al cauzei poporului".

 

JACOB ZUMA/ "Preşedintele Castro s-a identificat cu lupta noastră împotriva apartheidului. El a convins poporul cubanez să ni se alăture în lupta noastră împotriva apartheidului", a declarat şeful statului sud-african citat într-un comunicat.


DONALD TRUMP/"Fidel Castro e mort!", a scris preşedinte-ales american pe Twitter.

 

Un tiran a murit

 

ILLEANA ROS-LEHTINEN/ "Un tiran a murit, iar o nouă eră se poate deschide în ultimul bastion comunist din emisfera occidentală", a scris aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Statelor Unite, o membră a comunităţii americano-cubaneze din Miami.

 

Alte reacţii

 

La Miami, comuniatea cubaneză a ieşit pe stradă pentru a se bucura de moartea lui Fidel Castro. "Cuba liberă!", "Libertate! Libertate!", a scandat mulţimea, care a băut şampanie, a făcut selfie-uri, a cântat şi a bătut la tobe şi în cratiţe.

 

Agenţia oficială de presă din Vietnamul comunist a scris că Fidel Castro a fost "un mare lider", "oglinda strălucitoare a mişcărilor de independenţă şi revoluţionare ale naţiunilor din America Latină şi din lume".
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22