Referendum: Elveția a respins expulzarea străinilor vinovați de infracțiuni mărunte

Iulian Popescu | 28.02.2016

Potrivit exit-poll-urilor realizate la referendumul de duminică, elvețienii au respins propunerea dreptei populiste de expulzare automată a infractorilor străini vinovați de infracțiuni mărunte.

Pe aceeași temă

 

Aproximativ 59% din elvețieni s-au opus inițiativei, conform estimărilor prezentate după închiderea birourilor de vot, la ora locală 12:00.

 

Referendumul a fost propus de Partidul Poporului (SVP), formațiune naționalistă și antiimigrație, după ce în 2010 a obținut votul a 52% din populație pentru expulzarea automată a străinilor condamnați pentru infracțiuni grave, precum violul sau jaful armat.

 

Acum, elvețienii au votat pentru o extindere a acestor motive de expulzare automată - în cazul străinilor condamnați pentru două infracțiuni minore, precum leziuni corporale simple, depășirea vitezei maxime, expunere indecentă, mărturie falsă etc.

 

Guvernul, sindicatele, patronatele și mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului au condamnat această propunere ce contravine normelor fundamentale ale democrației, susțin acestea.

 

Campania taberei DA a fost una agresivă și rasistă, cu postere în care o oaie albă  împinge în afara steagului Elveției o oaie neagră ce simbolizează imigranții.

 

Opozanții măsurii au folosit și ele în campanie imagini puternice, într-unul din postere fiind alăturate “Switzerland 2016”, “Germania Nazistă 1933” și  “1948 apartheidul din Africa de Sud”.

 

Consiliul Federal a declarat inițiativa PSV drept inumană, pentru că tratează cele aproximativ două milioane de străini care locuiesc în Elveția ca pe cetățeni de mâna a doua.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22