Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie provoacă indignare în întreaga lume

Redactia | 24.09.2021

Noile reguli de călătorie Covid impuse de Marea Britanie și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud au stârnit indignare și nedumerire.

Pe aceeași temă

Noile politici anunțate sunt considerate ilogice și discriminatorii.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că noul sistem simplifică regulile pentru călătoriile internaționale. În multe părți ale lumii, efectul este considerat exact contrar. Decizia guvernului de a recunoaște doar vaccinurile administrate în anumite țări a provocat furie și frustrare, scrie The Guardian.

Conform noilor reguli, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați "complet vaccinați" și scutiți de carantină la sosire în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

În schimb, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având "schemă incompletă" și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o țară de pe lista galbenă.

Și în Europa, există nemulțumire cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schema completa persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Acestea sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat verde. Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală.

Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite, după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge.

"Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat în America Latină să nu fie suficient"

Pe fondul furiei crescânde din străinătate față de ceea ce mulți consideră a fi un tratament discriminatoriu, politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat că va protesta față de decizia "ofensatoare" de a cere indienilor complet vaccinați să intre în carantină.

"Toate persoanele cu care am vorbit sunt supărate din cauza asta. Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă", a spus un politician din America Latină. "Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat [în America Latină - n.r.] să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul? Așa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept.", a continuat el

Un diplomat din Africa de Vest a condamnat și el restricțiile ca fiind "discriminatorii". El a spus că este îngrijorat de mesajul pe care îl transmit aceste reguli, în condițiile în care sunt curente anti-vacciniste puternice în întreaga lume: "Când spuneți: <Nu vom accepta vaccinul din Africa> acordați credit acestor teorii, iar asta va duce la prelungirea pandemiei."

Ifeanyi Nsofor, medic din Nigeria, a declarat: "Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanțatori ai facilității Covax și acum Marea Britanie spune că acele vaccinuri pe care le-a trimis nu vor mai fi luate în considerare. Este trist, este greșit, este discriminatoriu."

"Pentru mine acesta este doar o altă dovadă de inechitate legat de vaccinarea anti-Covid. Națiunile mai bogate au primit vaccinuri, chiar și atunci când țările mai sărace nu aveau acces la ele", a adăugat Nsofor.

"Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie"

Pe de altă parte, noile reguli de călătorie au lovit puternic în familiile care au petrecut multe luni departe de cei dragi din Marea Britanie din cauza pandemiei.

André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că abia aștepta să-și revadă după un an de zile fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra. Noile reguli i-au făcut însă călătoria aproape imposibilă, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat: "Pur și simplu nu există nicio justificare logică privind motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu și în altele", a spus Siqueira.

La rândul său, Maiara Folly, cercetător brazilian, s-a declarat și ea șocată de noile reguli. „Nu văd niciun motiv legat de un criteriu de sănătate care să justifice acest lucru. Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie", a adăugat Folly, care și-a exprimat temerile că mai mulți cercetători din Brazilia - unde peste 80 de milioane de oameni au fost acum vaccinați cu schemă completă - nu ar putea participa la summitul climatic de la Glasgow din cauza regulilor dure.

Helen Rees, cercetător medical și președinte al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus despre aceste restricții că sunt "inexplicabile": "Este ceva care trebuie discutat cu adevărat. Nu ne putem închide granițele, trebuie să avem încredere în vaccinuri și în guvernele care le administrează".

Replica Marii Britanii

Solicitat să explice de ce vaccinurile administrate în anumite țări sunt acceptate, dar cele în altele nu, un purtător de cuvânt al guvernului a transmis într-o declarație de presă: "Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe".

Confruntată cu această supărare la nivel internațional, Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele țări pentru a recunoaște certificatele de vaccinare. Primul pas a vizat Kenya, astfel că Marea Britanie va recunoaște vaccinurile administrate în țara est-africană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22