Renato Usatii a fost retinut pentru interceptari ilegale si este audiat de procurori CNA

I. P. | 24.10.2015

Renato Usatîi, liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru, a fost reţinut vineri seara pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat şi Ilan Shor, iar sâmbătă dimineața era audiat de procurori ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), scrie Adevărul.

Pe aceeași temă

Usatîi a fost reţinut vineri seară de mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate pe Aeroportul Internaţional Chişinău, la întoarcerea dintr-o vizită la Moscova.

 

El a fost dus imediat la sediul Procuraturii Generale pentru audieri în legătură cu interceptările telefonice dintre fostul premier Vlad Filat şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor, pe care le-a făcut publice.

 

După câteva ore, acesta a fost reţinut pentru 72 de ore. Potrivit avocatului său, Ana Ursachi, Usatîi nu a oferit nicio declaraţie procurorilor „din motiv de oboseală”, urmând ca azi să fie audiat la sediul CNA.

 

Tot aseară, procurorii, însoţiţi de angajaţi ai SIS au efectuat percheziţii la domiciliul lui Usatîi din Chişinău şi la sediul formaţiunii pe care o conduce.

 

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii Partidul Nostru, colaboratorii structurilor de forţă, păziţi de forţele speciale ale Serviciului Informaţii şi Securitate, au ridicat în cadrul percheziţiilor toate computerele activiştilor, CD-uri şi suporturi electronice, documente de la sediul partidului, mai scri Adevărul.

 

Usatîi a interceptat convorbirilor mai multor politicieni, printre care și pe fostul premier.

 

Într-o discuţie telefonică din data de 13 octombrie 2015, purtată cu doar două zile înainte de a fi reţinut, Vlad Filat îi spunea lui Ilan Shor că nu știe ce se poate întâmpla cu el:”Eu îţi jur: niciodată în viaţă nu m-am ciocnit de aşa ceva, ca să nu ştiu ce va fi mâine, ce va fi poimâine.”

 

 În alte discuţii, omul de afaceri Ilan Shor, care a depus denunțurile împotriva sa, îi cerea sfatul lui Vlad Filat despre cum să procedeze la un interviu cu o jurnalistă din Franţa. Acelaşi Ilan Shor îi amintea lui Filat că mai avea un card cu 17.000 de euro la Banca Socială ce urmează a fi lichidată şi îl întreba cum doreşte să retragă banii.

 

****

 

Fostul premier Vlad Filat a fost arestat preventiv pe 18 octombrie, în dosarul Jaful secolului în care este acuzat de fraude, corupție pasivă și trafic de influență.

 

Filat a fost reținut pe 15 octombrie, în baza unui mandat emis de Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice.

 

Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier, invocând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii.

 

CITIȚI ȘI: Republica Moldova: Usatîi ar fi interceptat ilegal convorbirile mai multor înalți oficiali

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22