Republica Moldova: Partidul fondat de oligarhul Vlad Plahotniuc anunță că renunță la guvernare

Dora Vulcan | 14.06.2019

Partidul Democrat din Republica Moldova a anunţat că renunţă la guvernare. Guvernul Pavel Filip îşi depune mandatul, potrivit unui anunţ oficial.

Pe aceeași temă

UPDATE - Maia Sandu susține o declarație de presă:

 • Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, utilizarea structurilor paramilitare, nerecunmoașterea noului Guvern și emiterea unor decizii ilegale sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite

 • În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica deciziile corecte împotriva cetățeanului Plahotniuc

 • Procurorul general să-și dea demisia imediat

 • Anunț o ședință de Guvern pentru mâine. Va urma o muncă grea în care trebuie să ne implicăm cu toții. Avem de curățat instituțiile, pentru ca nimeni să nu mai poată atenta la independența statului nostru


UPDATE Pavel Filip susține declarații de presă, alături de membrii cabinetului său

 • Am venit la Guvern într-o perioadă deloc ușoară, cu o imensă gaură la buget, a fost o situație de criză, am muncit zi și noapte. Am reușit să promovăm reforme importante; lasăm în urmă salarii mai mari, pensii mai mari

 • În tot acest timp ne-au fost alături vecinii noștri, România și Ucraina

 • Vreau să mulțumesc Bucureștiului că ne-a ajutat atunci când ne-a fost mai greu, inclusiv financiar. Mulțumesc Kievului că ne-a ajutat în apărarea teritorială

 • Cred în continuare și sper că vom ajunge în ziua în care această țară și oamenii ei vor fi conduși de cei pe care ei îi aleg, și nu aleși de alții

 • Am decis să ne prezentăm demisia din funcțiile care, potrivit legii, încă le deținem, pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme asupra funcționarilor publici. Nu vrem să fim motivul pentru care acești oameni sunt nevoiți să își aleagă o tabără sau alta. Fac apel la următorul guvern să nu se lanseze în vendete împotriva acestora

 • Plecăm cu conștiința împăcată. În ultimele zile m-am ghidat numai în funcție de Constituția și legile țării

 • Plecarea noastră nu va rezolva actualul blocaj, criza constituțională rămâne în continuare

 • Îi doresc succes următorului prim-ministru. Pentru binele țării, sper că se va descurca mai bine decât mineUPDATE Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, fac declarații de presă după anuțul PDM de a se retrage de la guvernare.


Igor Dodon:

 • Este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească

 • Guvernul Filip a plecat în istorie din 8 iunie. De atunci și până azi au stat ilegal în funcție, uzurpând puterea

 • El a cerut Curții Constituționale să revizuiască deciziile, susținând că altfel va convoca parlamentul și îi va schimba din funcții

 • Dodon a făcut apel la maia Sandu de a și prelua atribuțiile din Guvern

***

Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara.

”Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe”, a spus Cebotari.

”Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a spus Cebotari, indicând ”binomul” PSRM (Igor Dodon)-ACUM (Maia Sandu-Andre Năstase).

În urma ședinței de vineri a Consiliului Politic Național al Partidului Democrat din Moldova (PDM), vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare și că guvernul condus de Pavel Filip Filip va demisiona.

"S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale.

Avem soluții juridice pentru ca binomul PSRM - ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum.

Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare și de a debloca țara, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului.

Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru”, a declarat Vladimir Cebotari de la tribuna democraților.

Comunicatul oficial al PDM: PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului

Partidul Democrat din Moldova a decis, în ședința Consiliului Politic Național de astăzi, în condițiile lipsei deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp necesitatea de a debloca criza în care se afla țară, retragerea de la guvernare, prin prezentarea demisiei Guvernului.

Vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat după ședința CPN că decizia de azi are efect politic, va rezolva parțial problema blocajului politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere. Însă, în opinia PDM, decizia de astăzi nu va soluționa în nici un fel problema blocajului juridic și instituțional în care se află tara. ”În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon și partidele așa-zis pro europene, cum le-a denumit foarte interesant și sugestiv președintele Federației Ruse, care a salutat crearea acestui binom”, a afirmat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a amintit că democrații au dorit să fie luate decizii pentru ca guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-a putut găsi compromisul care putea rezolva întreaga criză în care se află țara. Totodată, Vlad Cebotari a subliniat că, indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme există deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal sa execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic. ”Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluționa legal și complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat țara”, a mai opinat vicepreședintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM rămâne în continuare deschis dialogului și este gata găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluții pentru a avea un Parlament și un Guvern legitim.

Vicepreședintele democrat a adresat și un mesaj către susținătorii PDM, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul și solidaritatea demonstrate, pentru faptul ca au dus partidul nostru la cel mai mare nivel politic din istoria sa. ”PDM intră într-o nouă etapă, va face o politică activă și va promova interesul cetățenilor și al Republicii Moldova, va lupta împotriva celor care încearcă să o federalizare, să o vândă pe bucăți, dar cel mai important, va lupta pentru ca promisiunile făcute în campania electorală sa fie îndeplinite, pentru ca ele sunt angajamente pentru ca viața oamenilor să fie mai bună”, a punctat Vlad Cebotari în adresarea către susținătorii PDM.

La fel, vicepreședintele PDM i-a îndemnat pe cei care susțin partidul să-și păstreze calmul și să manifeste reținerea, pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe. ”Le promitem însă că PDM va reuși prin instrumentele pe care le are la dispoziție sa readucă stabilitatea în țară. Foarte curând le vom da susținătorilor noștri noi motive ca sa fie mândri de echipa noastră politică și de modul în care acționăm pentru a ne ajuta țara și a o proteja. În același timp, așa cum a făcut tot timpul PDM, își va susține fiecare membru al echipei sau simpatizant, în cazul în care vor exista presiuni sau abuzuri asupra lor, de orice fel. Rămânem o echipă unită și solidară, așa cum ne știe toată lumea, gata să muncească eficient in sprijinul moldovenilor”, a asigurat vicepreședintele PDM.

***

De sâmbăta trecută, Republica Moldova este scena unei crize fără precedent după ce Curtea Constituțională, controlată de oligarhul Vlad Plahotiuc, a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, invalidarea alegerii socialistei Zenaidei Greceanîi la șefia parlamentului și a guvernului Maia Sandu, creat prin coaliția ACUM cu PSRM, și numirea premierului Pavel Filip ca președinte interimar, ultimul anunțând și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Deciziile CCR au urmat întrunirii parlamentului, într-o coaliție de ultimă oră a socialiștilor lui Dodon de la PSRM cu proeuropenii de la ACUM, conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase. Coaliția lui Dodon cu proeuropenii a fost făcută după eșecul negocierilor sale cu Plahotniuc.

La scurt timp, Uniunea Europeană și Federația Rusă și-au exprimat susținerea față de guvernul Maia Sandu.

La ședința de sâmbăta trecută din parlament a coaliției de guvernare au participat ambasadorii SUA, al UE și al Federației Ruse.

România nu a avut nicio poziție oficială până miercuri când ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a spus că soluția la criza din Moldova o reprezintă alegerile anticipate și că nu există în uzanța diplomatică instituția recunoașterii guvernului, cu privire la posibila recunoaștere a guvernului Maia Sandu. Vineri, România s-a poziționat oficial de partea UE față de Republica Moldova iar premierul Viorica Dăncilă a spus că Meleșcanu s-a grăbit cu declarațiile.

Vineri, consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a plecat la Chișinău.

„Delegația condusă de Consilierul Prezidențial pentru politică externă, din care fac parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, va avea întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova, cu care va fi discutat contextul politic al crizei”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

La sediul PDM au fost în vizită ambasadorul SUA și alți diplomați.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22