Republica Moldova: Procurorii pun sechestru pe bunurile fostului premier Vlad Filat

Paul Cristescu | 20.10.2015

Justiția din Republica Moldova a pus sechestru pe o parte dintre bunurile fostului premier Vlad Filat. Acesta a fost retinut pentru 30 de zile in cazul furtului secolului, o frauda bancara legata de disparitia a 1 miliard de dolari.

Pe aceeași temă

 

Procurorii au pus sechestru pe cinci automobile care îi aparțin lui Vlad Filat — un Porsche Macan, două Touareg-uri, o Toyota Land Cruiser și un Mercedes Clasa S, transmite Agerpres.

 

'Mașinile vor fi folosite în calitate de probe și vor avea statut de corpuri delicte', au declarat pentru Moldova.org surse apropiate de dosar, indicând că toate aceste autoturisme de lux au fost aduse deja la Centrului Național Anticorupție (CNA) din Chișinău.

 

Procurorul de caz, Adriana Bețișor, a declarat presei că mașinile aparțin lui Filat și familiei sale și că au fost confiscate în cadrul investigațiilor, conform Jurnal.md. 'Nu este exclus să fie aplicat sechestru pe întreaga avere ce-i aparține lui Filat. Procedura a fost deja pornită', a precizat Bețișor.

 

Automobilele, parte a auto-denuntului lui Ilan Shor

 

Automobile puse sub sechestru au fost mentionate în autodenunțul omului de afaceri Ilan Shor, depus săptămâna trecută la Procuratura Generală.

 

'La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care sunt înregistrate pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc', scrie în autodenunțul său Ilan Shor.

 

CITITI SI: Vlad Filat, fost premier, arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul Jaful Secolului

 

Duminică, judecătorii au prelungit cu 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Vlad Filat, reținut joia trecută, după ce legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară.

 

Cine este si ce avere are Vlad Filat?

 

Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, proeuropean), este suspectat de deturnarea a 250 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovean în perioada în care a fost premier (între 2009 și 2013).

 

În declarația de avere pe 2014, Vlad Filat, lider PLDM la acea vreme, declară că în afară de salariul de deputat în sumă de 10.395 lei (moldovenești) a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei moldovenești) din cota de 95,37% deținută la Kapital Invest Company din Iași, potrivit publicației financiare Mold-Street.

 

Filat mai declară o casă de 180 metri pătrați (evaluată la peste 3 milioane de lei /moldovenești/), un teren de 14 ari (evaluat la peste 1 milion de lei /moldovenești/), două garaje (de 150.000 de lei /moldovenești/ fiecare), două autoturisme — o Toyota Corolla din 2008 și un Porsche Cayenne din 2013. Filat mai declară cinci conturi bancare, din care doar două i-ar aparține — unul de 150.000 de lei (moldovenești) și altul 16.800 de euro. Soția sa Angela Gonța a încasat pe anul trecut un salariu de 19.300 de lei (moldovenești) și drepturi de autor de la PRO TV (Chișinău) de 143.800 de lei.

 

Cotidianul ucrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun și imobiliare, conform Mold-Street.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22