Republica Moldova: Usatîi ar fi interceptat ilegal convorbirile mai multor înalți oficiali

Paul Cristescu | 20.10.2015

Renato Usatîi, primarul orașului Bălți, liderul Partidului Nostru (stânga prorusa), a publicat mai multe inregistrari ale unor convorbiri telefonice care ar fi avut loc intre primarul orașului Orhei, Ilan Shor și fostul premier Vlad Filat, acuzat de implicare în Furtul Secolului.

Pe aceeași temă

 

Usatîi a explicat că a interceptat aceste convorbiri printr-o aplicație-spion. 'Este foarte simplu. Pe numărul de telefon care ne interesează este transmisă o aplicație, iar dacă este acceptată, cel care a expediat-o poate urmări on-line toate convorbirile de pe acest telefon, indiferent dacă sunt în Viber, Skype sau format obișnuit', a explicat el, potrivit publicației Timpul și Radio Chișinău, citate de Agerpres.

 

'Am recurs la înregistrarea convorbirilor telefonice ale lui Filat din motive de securitate personală, dar și pentru binele cetățenilor Republicii Moldova, pentru a demonstra cine a furat miliardul' de dolari la sfârșitul anului 2014, a spus Usatîi, citat de Radio Chișinău.

 

Într-una din înregistrări, Filat îi spune lui Shor că situația a scăpat de sub control, nu se știe ce va fi la ședința parlamentului de joi (15 octombrie, ziua când Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut de CNA) și îi sugerează să plece din țară.

 

CITITI SI: Republica Moldova: Procurorii pun sechestru pe bunurile fostului premier Vlad Filat

 

Usatîi mai spune că va face publice înregistrări ale unor convorbiri telefonice ale liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fostului premier Iurie Leancă și oligarhului Vlad Plahotniuc, fost prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD).

 

Interceptarea convorbirilor telefonice este interzisă prin lege în Republica Moldova, putand fi efectuate doar în cadrul dosarelor penale, de către o subdiviziune specializată a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, cu avizul judecătorului de instrucție, relevă Radio Chișinău.

 

Potrivit publicației Timpul, pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, Usatîi riscă între doi și cinci ani ani de închisoare, conform articolul 260 din Codul Penal al Republicii Moldova.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22