Pe aceeași temă
În opinia lui Vitalie Ciobanu, trebuie să facem o distincție clară între rezultatele alegerilor din Chișinău și cele din provincie. „Partidele de la guvernare, cele care formează o pretinsă coaliție minoritară, dar sunt susținute în Parlament de Partidul Comuniștilor, și-au menținut totuși în teritoriu primatul. Procentual vorbind, au depășit cu aproape 18% partidele prorusești la voturile pentru consiliile raionale, pentru primari.“ Și Partidul Liberal, din categoria așa-numitelor partide proeuropene, dar care nu participă la guvernare, a obținut un scor bun la Chișinău. „Ei domină în Chișinău prin figura lui Dorin Chirtoacă, e un fief al lor de tradiție. Însă în teritoriu nu au impact, nu au structuri, nu au oameni.“
Ce s-a va întâmpla în turul doi la Chișinău? Ca și Cristian Ghinea, și el crede că Dorin Chirtoacă are prima șansă. „Are șanse, dar nu trebuie să se îmbete cu apă rece, pentru că balanța tremură imperceptibil. Eu aștept din partea lui Dorin Chirtoacă o mai mare deschidere către celelalte forțe politice proeuropene pentru turul doi. Să nu mai reprezinte exclusiv PL, ci întreaga tabără prooccidentală, electoratul care îl va vota nu atât pentru calitățile sale de edil șef al Chișinăului, aici există destule critici, ci pentru a preveni o revanșă rusească. Pentru că a pierde Chișinăul ar fi un semnal extrem de prost, simbolic vorbind. Chișinăul a fost totuși, din ‘91 încoace, cu excepția unui mic interludiu în perioada guvernării Voronin, dominat de forțele proeuropene, democratice sau proromânești.“
Afiş electoral al lui Dorin Chirtoacă pentru turul al doilea al alegerilor locale de la Chişinău
În prezent, Republica Moldova se află în plină criză politică. O coagulare a sprijinului pentru Dorin Chirtoacă în turul doi ar putea ajuta cumva la coagularea în viitor a unei alte coaliții de guvernare, fără alegeri anticipate? „E dificil, dar ar trebui făcuți pași în direcția asta. Eu înțeleg reținerile PL-ului cauzate de faptul că partidele de la guvernare, PLDM și PD, sunt asociate cu scandalurile astea de corupție îngrozitoare din ultimul timp. Și atunci PL se ferește oarecum să fie asociat, printr-o alianță explicită înaintea turului doi, cu aceste două partide. După părerea mea, este greșită abordarea, e nevoie de o mobilizare a tuturor partidele neafiliate frontului prorus.“
Dar cum privesc moldovenii relațile cu Europa, cu România, cu Rusia? „Suntem într-un punct de inflexiune foarte dificil. Asistăm la o anumită decuplare progresivă a Moldovei de UE, de Occident. Acesta e semnalul cel mai îngrijorător. Cum să combați corupția, când partidele aflate la guvernare sunt primele bănuite de corupție? În plus, votul protestatar în Republica Moldova curge pe două jgheaburi. Unul este cel proeuropean, pledoarie pentru un stat de drept, pentru instituții gen DNA ș.a.m.d., și altul este heirupismul de tip rusesc, instituția de tipul sabie, îi apuc pe toți de gât și-i bag în pușcărie. Și publicul este împărțit. Lumea îl privește pe Putin ca pe un individ care rezolvă problemele foarte repede, taie noduri gordiene, nu se încurcă în proceduri și formalități de-astea europene, americănești. Oamenii rezonează la genul ăsta de om forte, de stăpân, de dictator. Nu-i deranjează foarte mult că drepturile omului sunt anulate de un asemenea sistem. Corupția și sărăcia îi împing pe oameni să prefere măsuri de mână forte. La noi votul protestatar poate să se îndrepte spre zona rusească, spre un regim de tip pro-Putin.“
Ar putea fi Iurie Leancă și noul său partid o alternativă la actualele partide de guvernământ semnificativ compromise? „El ar putea fi un candidat, occidentalii îl cunosc, îl apreciază, ar fi o soluție, fără îndoială. Dar o vitrină luminoasă cu chipul lui Leancă cred că e prea puțin, adică e nevoie de un premier puternic, un premier care să nu fie manevrabil, ca Gaburici, de șefii de partid și de oligarhii din umbră, adică un premier care să pună piciorul în prag, să aibă autoritate suficientă, o echipă unită, solidară cu el, cabinetul de miniștri, pentru a scoate Moldova din hăul ăsta în care ea a alunecat.“
A consemnat ALEXANDRU LĂZESCU