Reuniune de urgență a G7 pe tema Omicron. Japonia își închide granițele pentru toți străinii

Redactia | 29.11.2021

Miniștrii sănătății din G7, grupul principalelor șapte economii ale lumii, se întâlnesc luni în cadrul unei reuniuni de urgență pentru a discuta despre Omicron, noua variantă a coronavirusului.

Pe aceeași temă

Aceasta se răspândește rapid în toată lumea, provocând îngrijorare și forțând închiderea frontierelor. Japonia, unul dintre statele G7, interzice intrarea în țară a tuturor străinilor, începând de marți, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul său, a anunțat luni premierul japonez, potrivit The Guardian.

Miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se întâlnesc luni de urgență pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron. Întâlnirea a fost convocată de Marea Britanie, deținătoarea președinției G7 în prezent, care se numără printre țările pe teritoriul căreia au fost depistate deja cazuri pozitive de infectare cu noua tulpină a coronavirusului.

Luni, premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat că interzice intrarea în țară a tuturor strănilor, începând de marți, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul japonez. „Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a declarat Kishida.

Decizia Japoniei, care raportează în mod constant un număr scăzut de cazuri de COVID-19, vine la o zi după ce a înăsprit restricțiile de călătorie pentru Africa de Sud și alte opt țări și la doar câteva săptămâni după ce a relaxat restricțiile pentru unii călători din străinătate.

Cu mai mult de 76% din populație complet vaccinată, Japonia va continua planurile privind administrarea dozei booster de luna viitoare, începând cu persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății, a mai anunțat premierul.

OMS nu recomandă închiderea frontierelor: „Atacă solidaritatea globală”

Noua tulpină, care a primit numele Omicron, fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud și, într-un efort de a opri transmiterea, țările au acționat rapid pentru a reimpune restricțiile de călătorie. Mișcarea Japoniei a urmat Israelului, care a interzis intrarea tuturor cetățenilor străini. SUA, Marea Britanie, Brazilia și Canada au fost printre multe alte țări care au introdus restricții de călătorie.

Omicron a fost detectat până acum în mai multe țări din Europa, Africa și Asia. A fost confirmată și în America de Nord, cu cazuri detectate în Canada.

Închiderile granițelor a fost criticată de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care a cerut națiunilor să ridice interdicțiile de călătorie „înainte de a se aduce și mai multe daune economiilor noastre”.

Totodată, șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Africa a îndemnat țările să urmeze știința mai degrabă decât să impună interdicții de zbor în încercarea de a limita răspândirea noii tulpini de COVID.

„Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, punerea în aplicare a interdicțiilor de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, susține directorul regional al OMS, Matshidiso Moeti.

Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22