Reuters dezvaluie decizia liderilor UE la summitul de la Roma: Viitorul nostru este comun

E.b. | 19.03.2017

Dupa ce a fost lansata teza Europei cu mai multe viteze, toata lumea vrea sa stie incotro merge UE. Asadar, mesajul comun al liderilor UE la summitul din 25 martie, de la Roma, este foarte important din acest punct de vedere, pentru ca ar putea arata directia.

Pe aceeași temă

 
 

  

Reuters a intrat in posesia unui document, rezumat al mesajul liderilor UE care va fi citit la Roma.

 

Conform acestuia, directia e "Europa este viitorul nostru comun", scrie Reuters, preluată de ziare.com. In documentul de o pagina si jumatate, numit "Declaratia de la Roma", se mai arata ca "Suntem hotarati sa facem UE mai puternica, prin mai multa unitate si solidaritate (intre statele membre). Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra".

 

In acelasi document pregatit care va fi citit la summit-ul cand va fi celebrat tratatul fondator al Comunitatii Europene, semnat in urma cu 60 de ani, se mai arata ca "Separati, am fi marginalizati de dinamicile globale. Daca stam impreuna, avem cele mai multe sanse sa le influentam si sa ne aparam interesele si valorile comune. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila".


Actul pregatit de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, este datat 16 martie si ar mai putea suferi modificari pana la 25 martie, cand va fi adoptat. Totusi, e greu de crezut ca ideea de baza ar putea fi modificata.


"In cei 10 ani care vin, vrem o Uniune care sa fie sigura, prospera si durabila, cu o pronuntata dimensiune sociala si cu dorinta si capacitatea de a juca un rol cheie in lume", se mai arata in draft.

 

Cei 27 de lideri ai statelor UE pledeaza pentru o cooperare mai stransa in domeniul securitatii si industriilor de aparare, pentru un management mai eficient al imigratiei si pentru granite mai sigure.


Textul se incheie sugestiv cu sintagma "Europa reprezinta viitorul nostru comun", concluzie folosita si in textul semnat la Berlin in 2007, care pare sa fi ramas de actualitate.

 

In documentul pregatit de Donald Tusk abia daca se pomeneste despre o Europa a mai multor viteze, ipoteza care a dat multor tari, printre care si Romania, fiori.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22