Reuters: Rusia a declanşat un asalt total asupra Donbasului

L. G. | 24.05.2022

Forţele ruse au lansat un „asalt total” în Donbas asupra a două oraşe strategice din regiune: Severodoneţk şi Lisiciansk, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Bătălia se anunţă a fi una decisivă şi de soarta ei depinde succesul sau eşecul campaniei militare ruse în estul Ucrainei. Cucerirea acestor două localităţi ar permite armatei ruse să încercuiască şi să prindă în capcană forţele armatei ucrainene, scriu jurnaliștii de la Reuters.

Severodoneţk este cel mai estic oraş din zona Donbasului aflat în continuare sub controlul armatei ucrainene şi se află pe malul estic al râului Siverski Doneţ din regiunea Lugansk. Pe malul opus al râului este situat oraşul Lisiciansk. Cele două oraşe au ajuns să aibă o importanţă strategică vitală în războiul din Ucraina: în prezent, trupele ruse atacă din trei direcţii cu scopul de a reuşi încercuirea trupelor ucrainene.

Avocatul Poporului din Ucraina a avertizat că oraşul Severodoneţk, aflat de câteva săptămâni sub asaltul trupelor ruse, riscă să devină un nou Mariupol.

De asemenea, guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk a spus că trupele ruse au mărit intensitatea bombardamentelor şi atacurilor asupra oraşului de 15.000 de locuitori, distrus aproape în întregime.

În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive fiind bine apărate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune ale Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

Britanicii avertizează că dacă linia frontului din Donbas se va deplasa mai spre vest, aceasta va extinde liniile de comunicație ruse și probabil că forțele armate ale lui Putin se vor confrunta cu noi dificultăți logistice de aprovizionare.

La începutul lunii mai, trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în regiune: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Siverski Doneţ, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk.

Trupele rusești au cucerit orașul Svitlodarsk din regiunea Donețk

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut, regiunea ucraineană Donețk, potrivit oficialilor ucraineni și Republicii Populare Donețk – o zonă din estul Ucrainei controlată de rebeli, formată de separatiștii pro-ruși, relatează BBC.

Armata rusă a intrat în oraș în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene din Svetlodar, Serghei Goshko, pentru un post de radio ucrainean.

„În prezent, ei își întind «cârpa» pe clădirea administrativă”, a spus Goshko, referindu-se la steagul rusesc.

Înainte de începerea războiului, Svitlodarsk avea o populație de 11.000 de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22