Revoluția din Kazahstan, reprimată cu ajutorul forțelor ruse. Armata a tras în demonstranți

Redactia | 06.01.2022

Protestele din Kazahstan s-au amplificat, iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor.

Pe aceeași temă

  • Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele.

  • O forță de „menținere a păcii” a fost trimisă în Kazahstan.

  • Tokaev i-a făcut pe demonstranţi „terorişti” antrenaţi în străinătate.

  • Manifestanţii au pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz.

  • Clădirea a fost incendiată.

  • Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspdendate.

Piața Republicii, evacuată complet de protestatari

Actualizare 6 ianuarie, 21:00. Joi seara, forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș. Potrivit martorilor oculari, există morți și răniți, dar încă nu au fost primite date oficiale.

După-amiaza, autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii.

Forțele colective de menținere a păcii ale OTSC care vor opera în Kazahstan vor număra aproximativ 2.500 de militari, iat dacă este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizației pentru RIA Novosti.

Josep Borell, șeful diplomației europene: UE este „foarte îngrijorată”. Ajutorul militar extern „aminteşte de situaţii ce trebuie evitate”

Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitate”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, anunță de AFP, citată de Agerpres.

„Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate”, a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor „forţe de menţinere a păcii” de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Cadavre pe străzile din Almatî

Imaginile apărute în ultimele ore pe agențiile internaționale de presă arată cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă. Ar fi vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor protestatari aflați într-un vehicul care anterior a intrat în plin într-un baraj al poliției, în centrul orașului Almatî.

Potrivit imaginilor, mai mulți protestatari au fost capturați și sunt acum ținuți încătușați pe o margine de drum.

A fost deschis focul spre manifestanții din Piața Republicii din Almatî

Continuă intervenția în forță a armatei împotriva protestatarilor din Almatî. 

„Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

„Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugând: „trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”.

În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că „un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului, potrivit Agerpres.

Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze „bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, în prezent, 2.298 de persoane au fost reținute pentru participarea la revolte.

De asemenea, ministerul transmite că 18 oficiali de securitate au fost uciși, 748 de ofițeri de aplicare a legii au fost răniți. Nu se precizează nimic despre manifestanții uciși de forțele armate.

O explozie și focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale din Almatî în jurul orei 19 (ora 15 ora României), cel mai mare oraș al Kazahstanului, au informat de la fața locului corespondenții Reuters. De asemenea, au fost văzute vehicule militare îndreptându-se spre piață.

Se trage de aproximativ 20 de minute. Armata a deschis focul și avertizează prin difuzoare că cei care rămân în piață sunt teroriști și vor fi lichidați. 

În Piața Republicii sunt mai mulți răniți, spun martorii oculari. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22