Rezultate parțiale: Macron ar putea să-și mențină majoritatea în Adunarea Națională, dar la limită

L. G. | 12.06.2022

Partidul lui Macron pare bine poziționat pentru a păstra majoritatea în Adunarea Națională, dar fără a avea majoritatea absolută, conform rezultatelor parțiale din primul tur al alegerilor legislative.

Pe aceeași temă

Formațiunea sa ar urma să strângă între 275 și 310 de locuri conform unei proiecții Ifop-Fiducial și între 255 la 295 conform Ipsos, în timp ce majoritatea absolută este la 289. La voturi, coaliția președintelui centrist reales în aprilie este cot la cot cu cel al stângi, conform acelorași estimări.

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, înainte de alegeri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist ”Împreună” al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin.

Sondajul, realizat în perioada 7-8 iunie pe un eşantion de 913 persoane, arată totodată că 54% dintre respondenţi au afirmat că nu se vor prezenta la vot.

25% au afirmat că se aşteaptă ca blocul de stânga al lui Jean-Luc Mélenchon (”Nupes” -Noua Uniune Populară Ecologică și Socială- n.red) să câştige alegerile parlamentare, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, va obţine victoria în alegerile parlamentare.

În prezent, Macron și aliații săi dețin 345 de locuri în Parlament (din totalul de 577), adică cu mult peste 289 de mandate care asigură majoritatea parlamentară.

Alegerile parlamentare, desfășurate în două tururi luna aceasta, vor stabili balanța puterii pentru cel de-al doilea mandat al lui Emmanuel Macron, definind capacitatea acestuia de a aplica politici interne, cum ar fi creșterea vârstei de pensionare și revizuirea sistemului de beneficii. O nouă alianță de stânga își propune să-și mărească numărul de locuri, provocându-i pe centriștii lui Macron. Președintele are nevoie de o majoritate în parlament pentru a avea mână liberă pentru reducerile de impozite și modificările propuse în sistemul de asistență socială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22