Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”

Laurentiu Gheorghe | 27.11.2021

Centrul european pentru Prevenire și Controlul Bolilor (ECDC) anunță că există „o incertitudine majoră privind contagiozitatea, eficiența vaccinurilor și riscul de reinfectare” în cazul variantei Omicron.

Pe aceeași temă

„Nivelul general de riscuri pentru statele europene asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat de către ECDC „foarte ridicat”.

Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care formulează și o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, agenția de sănătate a UE estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE (Norvegia, Irlanda și Islanda)”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta.

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate iar călătorii să nu meargă în zonele afectate.

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma.

Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22