Rise Project Moldova: Imobiliarele oligarhului Plahotniuc sunt ascunse prin interpuși

Redactia | 06.09.2018

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc își ascunde proprietățile din străinătate în spatele unor firme paravan sau folosind interpuși, pentru a evita declararea acestora, mai ales de când a intrat în politică, dezvăluie o ancheta marca Rise Project Moldova.

Pe aceeași temă

 

 

 

Jurnalistii de la Rise au reusit să identifice patru proprietati de lux, asezate pe axa Geneva – Schiez – Les Houches – București, evaluate la peste 30 milioane de euro.

 

Anchetă realizată cu suportul cititorilor RISE Moldova (donații și Legea 2%)

 

VILA DIN METROPOLA ELVEȚIANĂ

 

Acum doi ani, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, și-a arătat în fața camerelor de luat vederi apartamentul de lux din centrul Chișinăului. În una din vitrine, printre mai multe fotografii, observăm o poză de familie pe fundalul unei vile cu un stil arhitectural distinctiv. Detalii, AICI

 

 

Reporterii RISE Moldova au aflat că această proprietate se află în una dintre cele mai scumpe metropole din lume. Mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.

 

Firma care în 2012 a cumpărat vila cu 31,5 milioane de franci elvețieni de la miliardarul olandez Alfred Balm se numește Mareches SA (Detalii, AICI). Are denumirea străzii unde se află somptuosul imobil. Compania a fost creată cu doar o lună înainte de tranzacție și are statut de societate pe acțiuni anonimă. Detalii, AICI și AICI

 

Jurnalistul elvețian Francois Pilet ne spune că, pentru a fonda și menține activă o societate anonimă în Elveția, ai nevoie de sume impunătoare.

 

FRANCOIS PILET, jurnalist Vesper Media, Elveția: Trebuie să investești 100 de mii de franci elvețieni (circa 85 de mii de euro – n.r.) în capitalul social. După, trebuie să angajezi un avocat și administratori care se vor ocupa de această societate. […] Administrarea unei societăți anonime costa circa 10 mii de franci pe an. E mai scump decât un offshore în Panama.

 

Firma Mareches SA este administrată de avocatul Benedict Fontanet. Acesta mai reprezintă zeci de companii elvețiene, dar și firme înregistrate în jurisdicții offshore. Acum 30 de ani Fontanet a înființat un birou de avocați care-i poartă numele, iar în paralel s-a implicat și în politică. A fost președinte al filialei din Geneva a Partidului Creștin-Democrat și, timp de 15 ani, deputat în legislativul local. Detalii, AICI

 

L-am sunat la numărul său personal, însă Fontanet nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior ne-a comunicat, prin SMS, că nu vrea să stea de vorbă cu noi. Acesta nu a fost de găsit nici la biroul său din centrul Genevei, acolo unde are sediul juridic și compania care deține oficial casa de pe malul Lacului Leman.

 

Moldoveanul lui Plahotniuc la Geneva

 

În schimb pe LinkedIn, o platformă care unește profesioniști din întreaga lume, îl găsim pe fostul manager de proiecte al Mareches SA. Îl cheamă Denis Dmitriev și este originar din Republica Moldova (Detalii, AICI). Dacă îi studiem cu atenție CV-ul, constatăm că practic toată cariera lui profesională este legată de firmele administrate sau controlate de actualul lider PD. A început la Petrom-Moldova, pe când Plahotniuc era directorul general al companiei. A urmat Hotelul Codru, Holdingul Prime Management, Fundația Edelweiss, Asociația Oamenilor de Afaceri și Partidul Democrat.

 

Mai mult, Denis Dmitriev însuși menționează în CV că, din 2012, este „asistentul în Geneva al președintelui celui mai influent holding din Moldova”. Contactat telefonic de reporterul RISE Moldova, Dmitriev a confirmat că este vorba de Vladimir Plahotniuc.

 

Ancheta integrala o puteti citi pe Rise ProJect Moldova

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22