Roberta Metsola: Pentru Putin, adevăratul dușman e democrația, libertatea și adevărul

L. G. | 29.07.2022

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola s-a adresat Radei ucrainene cu ocazia sărbătoririi „Zilei statalității”, aniversarea declarării independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică.

Pe aceeași temă

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat în cadrul unei intervenţii video în Rada din Ucraina că ziua de astăzi este simbolică nu doar pentru Ucraina şi pentru ucraineni, ci pentru întreaga Europă, fiind ”ziua în care ne reafirmăm angajamentul faţă de Ucraina ca naţiune europeană”.

Aceasta a transmis mesajul prin legătură video în faţa Radei.

”Ziua de astăzi este simbolică nu doar pentru Ucraina şi pentru ucraineni, ci pentru întreaga Europă. Este ziua în care ne reafirmăm angajamentul faţă de Ucraina ca naţiune europeană”, a transmis preşedinta Parlamentului European, pe Twitter.

Ea a mai spus că Putin îşi doreşte un viitor în care istoria poate fi rescrisă, în care există sfere de influenţă, în care perdelele de fier sunt închise, în care puterea are dreptate şi în care libertatea personală şi demnitatea sunt negate.

”Prin acţiunile sale, este clar că Rusia doreşte o întoarcere la un trecut pe care noi l-am consemnat în cărţile de istorie. Un trecut în care integritatea geografică a Europei şi libertatea Europei de a alege cu cine să coopereze şi cum să se integreze sunt puse sub semnul întrebării. Pentru el, adevăratul duşman este democraţia, libertatea şi adevărul. Modul nostru de viaţă este văzut ca o ameninţare la adresa autocraţiei. Asta este ceea ce este în joc”, a arătat Metsola în discurs.

Preşedinta Parlamentului European a mai afimat că Parlamentul European, împreună cu Verkhovna Rada, va continua să urmărească îndeaproape coordonarea finanţelor şi a cheltuielilor pentru ajutor şi reconstrucţie.

”Consolidarea instituţiilor statului ucrainean, care joacă un rol crucial în punerea în aplicare a reformelor în concordanţă cu parcursul european al Ucrainei, este vitală”, a ţinut să precizeze ea.

”Prieteni, ştim că voi şi cetăţenii voştri nu luptaţi doar pentru libertatea voastră, ci şi pentru a noastră. Ştiu cât de esenţial este pentru restul lumii democratice să continue să ofere sprijin militar Ucrainei şi, aşa cum v-am promis vouă şi preşedintelui Zelenskyy la 1 aprilie la Kiev, eu şi Parlamentul European vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat Roberta Metsola.

Metsola a marcat prima "Zi a statului" din Ucraina - o sărbătoare publică inaugurată anul trecut pentru a comemora 30 de ani de independenţă faţă de Uniunea Sovietică. Ziua a căpătat o semnificaţie suplimentară în acest an, pe fondul ravagiilor provocate de războiul Rusiei în ţară, transmite Politico.

”Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola - o prietenă a noastră în structurile europene - s-a adresat Radei Verhovna a Ucrainei într-un format special”, a spus şi Volodimir Zelenski în mesajul zilnic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22