România a ridicat problema statului de drept în Ungaria și Polonia în cadrul Consiliului UE

Laurentiu Gheorghe | 19.02.2019

Respectarea statului de drept în Polonia și Ungaria a fost pusă pe agenda Consiliului Afaceri Generale de marți, în special la cererile insistente ale Franței, Germaniei, Suediei, Olandei și Austriei.

Pe aceeași temă

Situația statului de drept și respectarea valorilor UE în Polonia și Ungaria sunt pe agenda Consiliului Afaceri Generale de marți de la Bruxelles, potrivit unui comunicat al instituției. Cele două subiecte au fost puse pe agendă de România, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, existând cereri de la mai multe state membre în acest sens.

Potrivit EUObserver, țările care au cerut insistent punerea subiectului stat de drept pe agenda Consiliului UE sunt Suedia, Franța, Germania, Olanda și Austria.

Reamintim că, în cazul Poloniei, Comisia Europeană a început în mod formal procedura de declanșare a Articolului 7 din Tratatul UE (”opțiunea nucleară”, adică încetarea dreptului de vot al țării în Consiliul UE) din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept. De la acel moment, Polonia a luat mai multe măsuri în sensul cerut de Comisia Europeană.

În cazul Ungariei, Parlamentul European a adoptat în 2018 o declarație politică prin care cere Comisiei Europene să declanșeze procedura de activare a Articolului 7.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22