Romii români profită de relaxarea politicilor de imigrare ale SUA și forțează granița cu Mexicul

Laurentiu Gheorghe | 26.05.2021

Zeci de romi din România figurează printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil.

Pe aceeași temă

Conform presei din România, mulţi migranţi români zboară ca turişti de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiştii îi duc cu autobuzul la graniţa cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, relatează miercuri agenţia de presă Reuters.

Zeci astfel de persoane au trecut graniţa dintre Mexic şi SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, evidenţiind originile îndepărtate ale unora dintre migranţii care au contribuit la faptul că arestările la graniţă din ultimele luni au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.

Reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranţi, pe plute, în luna mai. Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului şi că vor să ceară azil în SUA.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa şi au o lungă istorie de excluziune socială şi discriminare, scrie agenţia de presă citată.

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat graniţa cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.

Agenţii poliţiei americane de frontieră au reţinut 2.217 români până acum în 2021, un număr mult mai mare decât cei 266 de arestaţi în 2020 şi cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenţia americană pentru control vamal şi protecţia frontierelor.

Peste 2.000 de români au trecut graniţa de sud-vest a SUA în anul 2016. Sosirile actuale sunt pe cale să fie cele mai numeroase din 2007, cel mai vechi an pentru care sunt disponibile date privind sosirile de migranţi.

Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate şi Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, susţine că mulţi romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuţii şi condiţii economice nefaste, alimentate parţial de pandemia de COVID-19.

„În prezent, politicile SUA şi iniţiativele politice oferă speranţă în politici mai umane şi mai juste, inclusiv pentru imigranţi”, a spus Matache. „Ei (romii) caută o viaţă mai bună într-un loc în care nu sunt expuşi la violenţă, discriminare şi lipsă de respect”, adaugă ea.

Ministerul de Externe român nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu, menţionează Reuters.

Agenţia UE pentru drepturi fundamentale a constatat într-un sondaj din 2016 că aproximativ 80% din aproape 8.000 de romi din nouă ţări europene trăiau sub pragul naţional de sărăcie.

Nu există un recensământ oficial al populaţiei de romi, care locuiesc în multe ţări şi care se confruntă de mult timp cu prejudecăţi în Europa şi în lume. Cei mai mulţi trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22