Rusia a atacat cu rachete infrastructura energetică a Ucrainei, în Kiev și alte orașe

L. G. | 31.10.2022

Un „atac masiv” al Rusiei a avut loc luni dimineaţă, 31 octombrie, împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană.

Pe aceeași temă

„Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni”, a transmis un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko. „Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta”, a adăugat el.

Explozii s-au auzit la Kiev luni, iar autorităţile ucrainene au raportat lovituri de rachete ruseşti în toată ţara, după ce Moscova a acuzat Kievul pentru atacul asupra flotei sale de la Marea Neagră şi s-a retras dintr-un acord ce permitea transporturile pe cale maritimă de cereale ucrainene.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitrio Kuleba, a reacționat după exploziile care au avut locluni dimineață, acuzând Rusia că lovește obiective civile. „Rachete rusești au lovit infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă cu civilii. Nu justificați aceste atacuri numindu-le «răspuns». Rusia face asta pentru că încă mai are rachete și voința de a ucide ucraineni", a scris Kuleba într-o postare pe Twitter.

Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a doborât 44 din cele peste 50 de rachete rusești lansate luni dimineață, a anunțat pe Telegram Serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene, citat de publicația Pravda.

„În 31 octombrie, ora 07.00, ocupanții ruși au efectuat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra unor instalații de infrastructură critică din Ucraina.

Mai mult de 50 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost lansate de pe avioane TU-95/Tu-160 din nordul Mării Caspice și din zona orașului Volgodonsk (regiunea Rostov, Rusia).

44 de rachete de croazieră au fost distruse de Forțele Aeriene în zonele aflate în responsabilitatea Comandamentului Aerian Tsentr (centru) (18), Comandamentului Aerian Pivden (sud) (12), Comandamentului Aerian Skhid (est) (9), Comandamentului Aerian Zakhid (vest) (5)”, potrivit sursei citate.

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de alimente din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an, aminteşte Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat la rândul său că rachetele au lovit infrastructura energetică în Kiev şi în alte oraşe, provocând întreruperi de electricitate şi apă.

„Rusia nu este interesată de negocierile de pace şi nici de securitatea în hrana globală. Singurul scop al lui Putin sunt moartea şi distrugerea”, a spus el.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Moscovei, care a acuzat Kievul că i-a atacat sâmbătă flota Mării Negre într-un port din Crimeea cu 16 drone.

La începutul acestei luni, Rusia a lansat cele mai puternice lovituri aeriene asupra Kievului şi altor oraşe ucrainene de la declanşarea războiului, în ceea ce a spus că a fost un răspuns la un atac asupra podului Kreci care face legătura cu peninsula Crimeea.

Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat că s-a aflat în spatele atacului asupra flotei ruse, politica sa tipică pentru loviturile date în Crimeea, notează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că "şantajează lumea cu foametea" retrăgându-se din acordul de export negociat de Naţiunile Unite şi Turcia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22