Rusia a atacat din nou infrastructura critică. Centrala nucleară Zaporojie, în regim de avarie

L. G. | 09.03.2023

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou „complet deconectată” de la rețeaua de electricitate ucraineană din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat joi dimineață compania Energoatom .

Pe aceeași temă

„În prezent, centrala este deconectată și în regim de avarie pentru a șasea oară în timpul ocupației. Unitățile 5 și 6 sunt oprite la rece, iar 18 generatoare diesel au fost pornite pentru a se asigura necesarul de energie electrică al centralei”, se arată în postarea Energoatom, care adăugă că există suficient combustibil pentru a alimenta sistemele vitale ale centralei timp de 10 zile.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în zona ocupată de forțele ruse a regiunii Zaporijia aproximativ cu 12 luni în urmă, dar este operată de personalul ucrainean.

Cea mai recentă deconectare a instalației de la rețeaua electrică s-a petrecut joi dimineață oficialii ucraineni anunțând atacuri masive cu rachete care au vizat infrastructura energetică.

„În plus, toate centralele nucleare situate pe teritoriul controlat de Ucraina și-au oprit temporar funcționarea din cauza amenințării cu atacuri cu rachete”, se arată în comunicatul Energoatom.

Cel puțin 2 morți în Kiev

O explozie în vestul Kievului a ucis cel puțin două persoane, a declarat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko

"Încă o explozie în capitală. Cartierul Sviatoșinski. Echipele de salvare se îndreaptă spre locul unde a avut loc aexplozia. Mașini incendiate în curtea unei clădiri rezidențiale", se arată în postarea primaruului.

„Două victime în districtul Sviatoșinski. Medicii oferă asistență la fața locului”.

Anterior, Klitschko a raportat că o serie de explozii au lovit cartierul Holosiivski din sud-vestul Kievului și că aproximativ 15% din oraș era fără electricitate din cauza unei întreruperi de urgență a alimentării cu energie electrică.

„Din cauza atacului cu rachete, sistemul energetic s-a deconectat de urgență pentru a întrerupe alimentarea cu energie în capitală. În prezent, aproximativ 15% dintre consumatori sunt fără energie electrică”, se spune în postare.

Au fost atacate și regiunile Odesa, Harkov și Hmelnițki

În regiunea de sud a Odesei, au fost raportate atacuri cu rachete asupra instalațiilor energetice și locuințelor.

Maxim Marchenko, șeful administrației militare regionale Odesa, a declarat că nu au fost raportate victime.

„Alimentarea cu energie este în prezent restricționată. Unitățile noastre de apărare aeriană au doborât mai multe rachete", a spus Marchenko într-o postare pe Telegram, adăugând că un al doilea val ar putea fi lansat și locuitorii ar trebui să se adăpostească.

La nord-vest de Odesa, rachetele au lovit și regiunea Hmelnitski.

"Rămâneți în adăposturile voastre! Inamicul lovește infrastructura critică a țării. Ai grijă de tine și de cei dragi!" Serhi Hamali, șeful administrației militare regionale Hmelnytskyi, a anunțat într-o postare pe Telegram.

Între timp, în nord-estul Harkovului, primarul Ihor Terekhov a spus că au avut loc o serie de explozii.

„Nu am încă detalii, dar cer ca toată lumea să fie atentă”, a scris Telegram. "Infrastructura noastră energetică este în pericol. Avem probleme cu electricitatea în unele părți din Harkov. Dar vom supraviețui și totul va fi reparat".

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare a lui Harkov, a scris că au fost cel puțin 15 lovituri. "Există amenințarea cu repetarea loviturilor! Stați în adăposturile voastre!" a scris el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22