Rusia a oprit livrarea de gaze naturale Finlandei, la două zile de la cererea de aderare la NATO

L. G. | 20.05.2022

La o săptămână după ce a tăiat exportul de energie electrică în Finlanda, Moscova mai ia o măsură de represalii împotriva Finlandei și închide și robinetul de gaze naturale.

Pe aceeași temă

Compania națională de gaze Gasum a anunțat că importurile de gaze naturale din Rusia se vor opri de sâmbătă: „În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum vor fi întrerupte începând de sâmbătă, 21 mai 2022, ora 07.00”, se arată în comunicatul companiei finlandeze.

Directorul general al companiei, Mika Wiljanen, a subliniat că Gasum este pregătit corespunzător „și cu condiția să nu existe întreruperi în rețeaua de transport al gazelor, vom putea să furnizăm gaz tuturor clienților noștri în următoarele luni”.

Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom Export de a trece la plata în ruble, după cum a cerut Rusia să procedeze ţările europene ”neprietenoase”. Gasum a anunţat că va continua să furnizeze gaze clienţilor finlandezi din alte surse prin conducta Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, înainte de anunţul Gasum, că Moscova nu are informaţii detaliate cu privire la contractele de furnizare ale Gazprom. ”Dar, evident, nimic nu va fi furnizat gratuit nimănui”, a spus Peskov.  

Perspectiva de a pierde cea mai mare parte a aprovizionării cu gaze i-a determinat pe giganţii finlandezi precum Neste, Metsa să caute surse alternative de energie sau să elaboreze planuri de urgenţă pentru a-şi adapta producţia.  

Grupul forestier Stora Enso a comunicat că a înlocuit deja gazul natural rusesc cu gaze naturale lichefiate (GNL) în toate unităţile sale.  

Gazele naturale reprezintă doar 5% din consumul total de energie al Finlandei. În proporție de 60%-70% gazele provin din Rusia, dar sunt folosite de obicei de industrie și mai puțin pentru încălzirea locuințelor. Sursele principale de energie ale Finlandei constau din petrol, biomasă și energie nucleară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22