Rusia a propus NATO un program menit sa reduca tensiunile - sustine un oficial rus

Dora Vulcan | 01.08.2016

Rusia a propus NATO un program de dezvoltare a relatiilor, menit sa reduca tensiunile dintre Moscova si blocul militar, a declarat luni ministrul adjunct al Apararii, Anatoli Antonov, citat de Russia Today, precizand ca discutii in acest sens ar putea avea loc luna viitoare, transmite News.ro.

Pe aceeași temă

 

 

"Expertii militari ai NATO au fost invitati la Moscova in septembrie, pentru consultari privind situatia militara si politica din Europa", a afirmat oficialul intr-un comunicat.

 

El a subliniat ca Rusia este pregatita pentru un dialog constructiv cu NATO, in pofida diferendelor privind motivele si consecintele deciziilor luate la summitul Aliantei de la Varsovia, a dat el asigurari.

 

Printre subiectele care vor fi discutate in septembrie se numara zborurile militare de deasupra Marii Baltice. Potrivit lui Antonov, Rusia "analizeaza optiunea de a efectua zboruri militare deasupra Marii Baltice numai cu transponderele de identificare pornite", dar numai daca NATO va face acelasi lucru.

 

De asemenea, atasatii militari ai NATO au fost informati in legatura cu o oferta a Moscovei de a revizui programele militare anterioare, in formatul Consiliului Rusia-NATO, a adaugat ministrul adjunct.

 

El a notat ca o reinnoire a initiativei privind cooperarea aeriana intre NATO si Rusia ar fi foarte utila in situatia actuala.

 

De asemenea, reprezentantii militari ai statelor NATO in Rusia vor fi invitati ca observatori la exercitiile militare ruse Kavkaz-2016, ce vor avea loc in septembrie.

 

Intr-o declaratie comuna adoptata la summitul NATO de la Varsovia, Obama si alti lideri de la Varsovia au acuzat Rusia de "actiuni si politici destabilizatoare", printre care anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea si activitati provocatoare in apropiere de granitele NATO.

 

In replica, Moscova a acuzat NATO ca isi consolideaza fortele in apropiere de granitele sale si a avertizat ca va face orice este necesar pentru a-si apara teritoriul si interesele.

 

Luna trecuta, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit, intr-o tentativa de detensionare a situatiei.

 

Consiliul NATO-Rusia a fost fondat ca for de consultari si cooperare in 2002, cand relatiile dintre Moscova si Occident erau mult mai bune, dar a fost suspendat in 2014, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22