Rusia ameninţă cu represalii după ce Muntenegru a fost invitat să se alature NATO

Paul Cristescu | 02.12.2015

Miniştrii de Externe ai statelor NATO au invitat Muntenegru să se alăture Alianţei Nord-Atlantice. Reacţia Rusiei nu a întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că politica uşilor deschise adoptată de NATO va atrage masuri de represalii din partea Rusiei.

Pe aceeași temă

 

Rusia va anula proiectele comune cu Muntenegru daca aceasta tara se alatura NATO, a declarat un senator rus, potrivit Reuters, citat de Hotnews.

 

Viktor Ozerov, seful comitetului pentru aparare si siguranta din Consiliul Federatiei Ruse, a spus ca vor fi anulate inclusiv proiectele din domeniul militar. Continua extindere a NATO catre est va atrage masuri de represalii din partea Rusiei, a declarat miercuri si purtatorul de cuvant al Kremlinului.

 

Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a spus in septembrie 2014 ca orice expansiune a NATO este "o greseala, chiar o provocare". In declaratiile date atunci publicatiilor rusesti e a calificat politica usilor deschise aplicat de NATO ca "iresponsabila".

 

Dupa ce Albania si Croatia s-au alaturat NATO in 2009, Serbia, cel mai apropiat aliat al Rusiei din Balcani a ramas singura tara ce nu incearca sa devina membru al Aliantei.

 

MAE: S-a luat nota de progresele facute de Bosnia si Hertegovina, Georgia si Macedonia
 

Statele NATO au adoptat o declaratie privind politica "usilor deschise" si au luat nota de progresele inregistrate de celelalte trei state - Bosnia si Hertegovina, Georgia si Macedonia - in procesul de pregatire pentru aderare, fiind incurajate sa continue eforturile in aceasta directie, se arata intr-un comunicat al MAE.

 

Declaratia precizeaza ca o noua evaluare a evolutiilor inregistrate de cele trei tari va fi realizata inainte de summitul NATO de la Varsovia.

 

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu a subliniat ca, din perspectiva Romaniei, aderarea Muntenegrului la Alianta Nord-Atlantica va aduce o valoare adaugata atat pentru securitatea euro-atlantica, cat si pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest. 

 

Ministrul Lazar Comanescu a subliniat ca decizia Aliata demonstreaza, inca o data, succesul procesului de extindere a NATO, mai transmite MAE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22