Rusia amenință Lituania după ce a fost interzis transportul de mărfuri către enclava Kaliningrad

L. G. | 20.06.2022

Kremlinul susține că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad este „fără precedent” şi amenințat că va reacţiona.

Pe aceeași temă

Reacția vine după ce autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

 

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

 

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că decizia „încalcă totul”.

 

„Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă (...) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a adăugat el.

 

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții lituaniene, care încalcă obligațiile internaționale ale Lituaniei și înainte de toate Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile”, a declarat și Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

 

„Dacă în viitorul imediat tranzitul mărfurilor între Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și apăra interesele naționale”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

 

Kaliningradul este un teritoriu rus care are graniţe doar cu Polonia şi Lituania, ambele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. În afară de transportul feroviar, mai dispune de o conductă de gaz din Rusia care, ca şi calea ferată, trece pe teritoriul lituanian.

 

Guvernatorul Kaliningradului a spus că interdicţia ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în regiune.

 

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții lituaniene, care încalcă obligațiile internaționale ale Lituaniei și înainte de toate Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile”, se arată în declarația diplomației ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22