Rusia anunță că a preluat controlul în Soledar. Ucraina neagă: Luptele continuă

L. G. | 13.01.2023

Ministerul rus al Apărării a comunicat vineri că trupele ruse au preluat controlul asupra orașului Soledar din Donețk. Armata ucraineană neagă și spune că apărarea orașului nu a cedat.

Pe aceeași temă

Rusia anunţă vineri că a cucerit localitatea minieră Soledar, după o lună de asediu, şi salută „un pas crucial”, relatează BBC News. Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că forţele ruse au preluat, joi, controlul asupra oraşului ucrainean Soledar - unde se află o mină de sare - potrivit presei de stat.

Potrivit ministerului rus, cucerirea oraşului ar permite trupelor ruse să izoleze forţele ucrainene din oraşul vecin, Bahmut, asediat de mai multe luni. Agenţia de presă Reuters afirmă că nu poate confirma din surse independente afirmaţiile Rusiei.

Victoria le va permite trupelor ruse să întrerupă forțele ucrainene în orașul mai mare din apropiere, Bakhmut, a spus ministerul rus al Apărării.

Luptele pentru controlul micului oraș minier, care înainte de invazia Rusiei avea 10.000 de locuitori au fost unele dintre cele mai sângeroase din război.

La puțin timp după anunțul Moscovei, Ucraina a reacționat, spunând că afirmația nu este reală. „Declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse despre capturarea orașului nu corespund realității. Bătăliile sunt în curs de desfășurare", a declarat Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al Grupului de forțe de est al armatei ucrainene, conform Kyiv Post.

Anterior, vineri dimineață, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, afirmase că forțele de apărare încă rezistă, adăugând că „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat".

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a scris ea pe Telegram.

Oficiali americani au declarat că o victorie rusă în Soledar, sau chiar în Bahmut, un oraș de zece ori mai mare în care rușii au fost respinși până acum, ar însemna puțin pentru traiectoria generală a războiului.

„Chiar dacă atât Bahmut, cât și Soledar cad în mâinile rușilor, nu va avea un impact strategic asupra războiului în sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, reporterilor de la Casa Albă, „și cu siguranță nu îi va opri pe ucraineni sau îi va încetini”.

Și Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), în rezumatul său zilnic despre situația de pe frontul din Donbas, notează pentru prima dată că „forțele rusești controlează cea mai mare parte, dacă nu chiar întregul teritoriu al Soledar, și, aparent, au reușit să alunge trupele ucrainene de la periferia vestică a așezării”, relatează BBC.

În același timp, experții Institutului consideră că „cucerirea probabilă a orașului Soledar la 11 ianuarie nu este o evoluție importantă din punct de vedere operațional a situației – și cu greu prevestește încercuirea iminentă a (orașului) Bahmut de către Rusia”.

Raportul ISW mai precizează că, joi, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat respingerea atacurilor rusești în satul Sol, care se află la aproximativ un kilometru nord-vest de Soledar. Cu toate acestea, spre deosebire de zilele precedente, armata ucraineană nu a menționat că a reușit să respingă ofensiva în Soledar însuși.

În același timp, surse rusești au scris că armata rusă finalizează curățarea Soledar, iar canalele de Telegram ale bloggerilor militari au publicat imagini care arată luptători ai grupării de mercenari Wagner mergând pe străzile orașului.

„Toate dovezile disponibile sugerează că forțele ucrainene nu mai susțin apărarea organizată în Soledar”, concluzionează experții ISW.

Cu toate acestea, în același timp, ei consideră că, în urma „operațiunilor de informare rusești, importanța orașului Soledar a fost exagerată” și numesc capturarea acestuia „în cel mai bun caz o victorie tactică de Pyrrhus pentru Rusia”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22