Rusia anunță că reia participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

L. G. | 02.11.2022

Rusia a primit „garanții suficiente” din partea Turciei și a Organizației Națiunilor Unite că nu se vor efectua operațiuni militare pe coridorul pentru exportul de cereale din Marea Neagră, relatează CNN.

Pe aceeași temă

”Datorită ONU și Turciei, Moscova a primit garanții scrise de la Kiev că nu va folosi coridorul de cereale pentru operațiuni de luptă împotriva Federației Ruse”, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a sunat pe Hulusi Akar din Turcia și l-a informat că acordul privind coridorul de cereale „va continua în același mod ca înainte" începând de miercuri.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Rusia și-a suspendat participarea în acest acord, afirmând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac asupra flotei sale din această zonă.

 

Acordul privind cerealele urmărește să evite apariția unei crize alimentare în țările sărace. Acordul, care a fost convenit în iulie, a fost mediat de Națiunile Unite și Turcia.

 

Deși Rusia și-a suspendat participarea la acord, mai multe nave au plecat luni și marți din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Comunicatul integral al Ministerului rus al Apărării:

„Ca urmare a atacului terorist comis de Ucraina împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorului de cereale” la 29 octombrie anul curent, Federația Rusă a suspendat punerea în aplicare a acordului privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene (Inițiativa Mării Negre).

Poziția Rusiei a fost adusă în atenția secretarului general al ONU, António Guterres, și a Consiliului de Securitate al ONU.

Cu ajutorul organizației internaționale și al Turciei, au fost obținute garanțiile scrise necesare din partea Ucrainei privind neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole pentru operațiuni militare împotriva Federației Ruse, care au fost prezentate Centrului Comun de Coordonare (CCC) la 1 noiembrie 2022.

Partea ucraineană, în special, a dat asigurări oficiale că „coridorul umanitar maritim va fi utilizat numai în conformitate cu dispozițiile Inițiativei Mării Negre și cu regulamentul aferent al CCM”.

Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment sunt adecvate și reia punerea în aplicare a acordului – Inițiativa pentru transportul în siguranță al cerealelor și alimentelor din porturile ucrainene (Inițiativa Mării Negre) – care fusese întreruptă în urma atacului terorist din Sevastopol.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22