Rusia avertizează că circa 10 mine plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre

L. G. | 31.03.2022

Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că a amplasat 420 de mine în Marea Neagră și Azov, din care circa 10 s-au desprins din ancore si plutesc în derivă, transmite EFE, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Conform autorităților ruse, forţele ucrainene au plantat în perioada 25 februarie – 4 martie circa 370 de mine navale în Marea Neagră şi alte circa 50 în Marea Azov, fiind vorba despre mine foarte vechi de tipul YaM-1.

„Ca urmare a furtunilor de pe Marea Neagră şi condiţiilor tehnice nesatisfăcătoare, cablurile de ancorare a circa 10 mine ucrainene s-au rupt. De atunci, sub influenţa vântului şi a curenţilor de suprafaţă, minele ucrainene s-au deplasat liber în partea vestică a Mării Negre, în direcţia sud”, explică Ministerul rus al Apărării.

Declaraţia acestuia survine după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat miercuri Moscova că minele care plutesc în derivă în Marea Neagră au fost eliberate de Rusia, care le-a preluat din stocurile de muniţii ucrainene de la Sevastopol după anexarea Crimeii în anul 2014.

„Pe lângă faptul că sechestrează şi distruge ambarcaţiuni maritime civile şi bombardează teritoriul Ucrainei de pe mare, Rusia a conceput o nouă formă de furt pe mare, în care foloseşte mine navale ca muniţie în derivă fără control. Dintre aceste mine în derivă sunt cele care au fost descoperite pe 26 şi 28 martie în faţa coastelor Turciei şi României”, susţine MAE de la Kiev.

România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că blochează 68 de nave comerciale străine în porturile sale de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării susţine că are deschis un coridor sigur pentru aceste nave în fiecare zi între orele 05:00 GMT şi 16:00 GMT pentru a putea ieşi din apele internaţionale ale Ucrainei în direcţia sud-vest, dar echipajele afirmă că autorităţile ucrainene interzic orice ieşire a vreunei nave străine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22