Rusia cere SUA deblocarea rezervelor monetare ale Afganistanului, blocate de teama talibanilor

Redactia | 30.08.2021

Rusia a îndemnat luni Statele Unite să deblocheze rezervele monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului, înghețate de SUA după ce talibanii au preluat controlul țării.

Pe aceeași temă

Rezervele au fost înghețate după ce talibanii au preluat controlul țării din cauza temerilor că traficul de arme și de droguri ar exploda, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Dacă ai noştri colegi occidentali se îngrijorează într-adevăr pentru soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să-i creeze probleme suplimentare prin îngheţarea rezervelor în aur sau devize”, a afirmat emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, postul Rossiya-24.

Kabulov susține că este o urgență ca „aceste rezerve să fie dezgheţate (…), pentru a susţine cursul monedei (afgane), care se prăbuşeşte”.

Emisarul a atenţionat că fără aceste rezerve noua putere din Afganistan va fi tentată să se întoarcă spre traficul ilegal de opiacee şi să vândă pe piaţa neagră armele abandonate de armata afgană şi SUA.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), rezervele brute ale Băncii Centrale a Afganistanului se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lui aprilie. Majoritatea acestor fonduri sunt deţinute în afara Afganistanului.

Statele Unite au anunţat că talibanii nu vor avea acces la rezervele deţinute în SUA, fără a preciza la cât se ridică acestea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22