Rusia consideră condamnarea lui Karadzic drept politizată și inacceptabilă

Tudor Despina | 25.03.2016

Condamnarea la 40 de ani de închisoare a fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic este o decizie politică.

Pe aceeași temă

 

Afirmația îi aparține ministrului adjunct al Afacerilor Externe de la Moscova. Ghenadi Gatilov consideră sentința dată de Tribunalul Internațional Penal în cazul Karadzic drept “inacceptabilă”. Declarațiile oficialului rus au fost făcute în cadrul unui interviu cu Interfax care a fost publicat în 25 Martie, la o zi după că tribunalul ONU de la Haga l-a condamnat pe fostul lider al sârbilor bosniaci la 40 de ani de închisoare pentru genocid și alte nouă capete de acuzare privind crime de război.

 

Gatilov a acuzat tribunalul de la Haga că a fost părtinitor, spunând că judecătorii au trecut cu vederea “crimele liderilor kosovari și ale armatei”. “Noi considerăm un asemenea punct de vedere exprimat de tribunal drept inacceptabil”, a spus rusul, citat de Radio Europa Liberă, care a preluat AFP și Interfax.

 

Radovan Karadzic a devenit, în urma sentinței de joi, cea mai înaltă figură politică condamnată de Tribunalul Penal Internațional, el fiind găsit responsabil de orchestrarea masacrelor sârbești din timpul războiului din Bosnia (1992-1995), conflict care a lăsat în urmă în jur de 100.000 de morți.

 

Fostul lider al sârbilor bosniaci a fost găsit responsabil de asediul orașului Sarajevo și de crime împotriva umanității în alte locuri. El a fost condamnat joi la 40 de ani de închisoare de un tribunal ONU. Radovan Karadzic a fost găsit vinovat de genocidul din 1995 de la Srebrenica și de alte nouă capete de acuzare privind crime de război. În total, Karadzic a fost găsit vinovat de 10 din cele 11 capete de acuzare.

 

Tribunalul de la Haga l-a achitat pe Karadzic pe un cap de acuzare privind acte de genocid, dar judecătorii tribunalului ONU s-au pronunțat asupra unei a doua acuzații de genocid, anume implicarea lui Karadzic în masacrul din Srebenica, din 1995, cel mai grav act de acest tip din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când 8.000 de musulmani au murit. Asaltul de trei ani asupra orașului Sarajevo, supus atunci bombardamentelor forțelor sârbilor bosniaci, nu ar fi putut avea loc fără sprijinul lui Karadzic, a decis judecătorul O-Gon Kwon.

 

Karadzic e cea mai înaltă persoană cu funcție de conducere în războiul de acum două decenii care se afă în fața unui tribunal. 100.000 de persoane au fost ucise atunci, în timpul unor ciocniri violente între două tabere alimentate de tensiuni etnice care au supraviețuit până astăzi. Arestat în 2008 după 11 ani de căutări, Karadzic e acuzat, în principal, că a controlat forțele sârbe care au produs crimele de la Srebrenica după ce au încălcat o zonă asigurată de Națiunile Unite.

 

Cel care a fost șeful așa-zisei Republici Sârbe Bosniace și comandantul suprem al armatei, Karadzic a spus într-un interviu înaintea aflării verdictului că acțiunile sale au urmărit pacea și el merită laude, nu pedepse. “Lupta mea permanentă pentru a păstra pacea, a preveni războiul și a tempera suferințele tuturor, indiferent de religie, a fost un efort exemplar care merită respect, nu persecuție”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22