Rusia declară că vrea continuarea dialogului cu SUA și NATO și e gata să încheie o parte din manevre

L. G. | 14.02.2022

Într-o discuție cu Vladimir Putin, ministrul de Externe Serghei Lavrov și cel al Apărării, Serghei Șoigu, au afirmat că Rusia vrea să continue dialogul cu SUA și NATO și să încheie „o parte” din manevre.

Pe aceeași temă

Declaraţiile înalţilor oficiali ruşi marchează o modificare a tonului folosit de Moscova într-un moment de creştere a îngrijorărilor referitoare la o invazie iminentă a Ucrainei de către Rusia, menţionează The Moscow Times.

 

Practic, Rusia a sugerat luni că este gata să continue dialogul cu Vestul, în încercarea de a dezamorsa actuala criză de la graniţa cu Ucraina, informează Reuters.

 

„Cred că posibilităţile pe care le avem sunt departe de a fi fost epuizate. În acest moment, aş sugera să continuăm pe această cale şi le dezvoltăm (posibilităţile)”, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre discuţiile cu Statele Unite pe această temă.

 

Astfel, Lavrov a sugerat „continuarea şi intensificarea dialogului” (cu SUA) dar a adăugat că „aceste convorbiri în mod clar nu pot continua la nesfârşit”.

 

În urmă cu două zile, acelaşi Lavrov a acuzat Washingtonul că duce „o campanie de propagandă” despre posibila agresiune rusă, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe rus

 

În momentul în care Putin l-a întrebat pe Lavrov dacă Rusia şi SUA vor putea ajunge la anumite înţelegeri punctuale, Lavrov i-a răspuns liderului rus: „Întotdeauna există o şansă”

 

Într-o întrevedere separată cu Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că amplele manevre navale ruseşti - desfăşurate concomitent în mai multe regiuni şi care au implicat aproape întreaga flotă a Federaţiei Ruse -  se apropie de sfârşit.

 

„Unele exerciţii se apropie de final, altele se vor încheia în viitorul apropiat”, i-a transmis Şoigu preşedintelui Putin.

 

Şoigu nu a precizat dacă „exerciţiile” la care a făcut referire includ şi manevrele militare din Belarus.

 

Soldații ruși și bieloruși au început săptămâna trecută în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și până în prezent,

 

Conform Casei Albe, Rusia poate invada oricând Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Concomitent, Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22