Rusia își evacuează personalul diplomatic de la ambasada din Kiev și din alte orașe din Ucraina

Redactia | 18.01.2022

Înainte de întâlnire diplomatice la nivel înalt dintre Rusia și NATO, Moscova a început să-și retragă personalul diplomatic de la ambasada din Kiev, relatează New York Times.

Pe aceeași temă

Pe 5 ianuarie, 18 persoane - majoritatea copii și soțiile diplomaților ruși - s-au urcat în autobuze pentru a porni în călătoria de 15 ore până acasă, la Moscova, potrivit unui înalt oficial din structurile de securitate ucrainene.

 

Aproximativ alte 30 de persoane le-au urmat în decurs de câteva zile, plecând atât din Kiev cât și din consulatul Rusiei de la Liov.

 

Vorbind sub condiția anonimității, același oficial ucrainean afirmă că alte două consulate ale Rusiei din Ucraina au fost notificate să se pregătească pentru părăsirea țării.

 

Modul în care ar trebui interpretată această evacuare aduce o nouă componentă în misterul privind intențiile președintelui rus Vladimir Putin.

 

Atât oficialii ucraineni cât și cei americani spun că reducerea personalului diplomatic din Ucraina ar putea fi o mișcare de propagandă din partea Kremlinului, un semnal privind o invazie iminentă, o diversiune, sau toate trei.

 

Ministerul de externe al Rusiei a declarat într-un comunicat remis marți și citat de Reuters că ambasada sa de la Kiev „funcționează normal”.

 

Însă în ultimele zile plecările lente - despre care rușii cel mai probabil știau că vor fi observate de americani și ucraineni - au devenit o parte a puzzle-ului cu privire la următoarea mutare a Kremlinului.

 

Ele reprezintă încă un motiv de îngrijorare, pe lângă atacul cibernetic pe scară largă împtriva site-urilor guvernamentale ucrainene de săptămâna trecută și anunțului făcut de Microsoft și oficialii americani potrivit cărora programe de tip malware mult mai distructive au fost plantate în rețelele din Ucraina, fără a fi activate încă.

 

Convoaie enorme de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și militari continuă să se deplaseze spre vestul Rusiei, îndreptându-se aparent înspre granița ucraineană.

 

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a anunțat luni că forțe și echipament rusesc au început să sosească în țarasa pentru exerciții militare comune care vor avea loc în două puncte: la granița de vest a Belarusului, în apropierea Poloniei și Lituaniei, și de-a lungul graniței ucrainene.

 

Oficialii de la Kiev se așteaptă însă ca trupele rusești desfășurate în Belarus să rămână în țara vecină pe termen nedefinit, lăsând Ucraina vulnerabilă unui atac din nord, est și sud.

 

„Suntem înconjurați din toate părțile de forțe egale”, a declarat oficialul de securitate de la Kiev pentru New York Times.

 

În Washington, oficialii americani spun că evaluarea lor este că Putin n-a decis încă dacă să invadeze Ucraina sau nu. Ei îl descriu ca fiind mai degrabă un tactician decât strateg și cred că acesta cântărește constant o serie de diferiți factori.

 

Printre factorii cântăriți de Putin se numără și dacă băncile și industria rusă ar putea rezista unui nou val de sancțiuni cu care Occidentul a amenințat în cazul unei invazii a Ucrainei și dacă revendicările sale privind retragerea NATO din Europa de Est primesc suficientă atenție.

 

Însă oficialii americani spun că există de asemenea posibilitatea ca Putin să fi ajuns la concluzia că avantajul său militar asupra Ucrainei se erodează treptat după ce Statele Unite și alte țări și-au intensificat eforturile de înarmare a Kievului.

 

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni în fața parlamentului de la Londra că Regatul Unit va începe să aprovizioneze Ucraina cu arme antitanc pentru a se apăra în fața unei posibile invazii conduse de Rusia.

 

Vladimir Putin ar putea fi tentat să acționeze cât mai rapid.

 

Oficialii americani spun că au avut informații despre evacuarea personalului diplomatic al Rusiei din Ucraina încă de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lui ianuarie.

 

Oficialii ucraineni spun că i-au văzut pe ruși plecând.

 

Însă întrebarea rămâne: ce încearcă Vladimir Putin să semnaleze prin această mutare?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22