Rusia își mobilizează avioanele la granița cu Ucraina pentru a sprijini o ofensivă terestră

L. G. | 15.02.2023

Războiul din Ucraina se apropie de împlinirea unui an de lupte crâncene. Analiștii susțin că momentul va fi marcat de armata rusă printr-o ofensivă majoră.

Pe aceeași temă

Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Teama de un război aerian iminent în Ucraina i-a determinat pe aliaţi să acorde prioritate trimiterii de echipamente de apărare aeriană şi muniţie de artilerie către Kiev, au declarat oficialii occidentali, pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul care durează de aproape un an intră într-o nouă fază, scrie Mediafax.

Marţi, în cadrul unor întâlniri cu ţările aliate care sprijină Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat ameninţarea reprezentată de forţa aeriană semnificativă rămasă în Rusia.

„El a fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru ofensiva rusă şi că au nevoi destul de specifice", a declarat un înalt oficial al administraţiei americane pentru FT.

Rusia, demonstrație de forță

Navele Flotei de Nord a Rusiei au ieșit pe mare cu arme nucleare tactice la bord pentru prima dată de la prăbușirea URSS, în 1991, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor făcut de PST, agenția de securitate a Norvegiei, scrie The Moscow Times.

În timpul erei sovietice, navele de război ale Flotei Nordului făceau regulat raiduri cu arme nucleare, dar de la sfârșitul Războiului Rece nu au mai fost observate astfel de cazuri, potrivit raportului de evaluare a ameninţărilor la adresa Norvegiei.

Rusia a folosit trei sferturi din rachetele sale avansate sol-sol în Ucraina, mai susțin serviciile de informații.

Astfel, acum că Moscova are nevoie de timp pentru a-și reconstrui arsenalul de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, „armele nucleare non-strategice vor juca un rol mai important în apărarea regională".

„Cea mai mare parte a capacității nucleare este desfășurată pe submarinele și navele Flotei de Nord", scrie serviciul de informații. În același timp, agenția notează că armele nucleare tactice reprezintă o amenințare serioasă în scenariul unei potențiale confruntări între Rusia și NATO.

„Atât probabilitatea unor neînțelegeri între Rusia și NATO, cât și riscul unor incidente neintenționate sunt în creștere, ceea ce, la rândul său, amplifică riscul de escaladare", se arată în raport.

Anterior, serviciile de informații norvegiene au descoperit că Rusia și-a retras până la 80% din trupe din unitățile din apropierea graniței cu Norvegia și Finlanda.

Din cei 3.000 de soldați trimiși de acolo în Ucraina, jumătate au murit.

„Forțele terestre din Peninsula Kola au ajuns la o cincime din efectivele de dinaintea invaziei din Ucraina", a declarat șeful Serviciului Norvegian de Informații, Niels Andreas Stensenes.

Rusia a compensat reducerea armatei la granița cu Norvegia prin desfășurarea de bombardiere strategice cu capacitate nucleară.

În octombrie 2022, publicația norvegiană Faktisk a publicat imagini din satelit cu 11 aeronave Tu-160 și Tu-95 desfășurate la baza aeriană Olenia din regiunea Murmansk.

„Desfășurarea și exercițiile bombardierelor strategice sunt o formă de descurajare nucleară, așa că, în general, pot fi considerate ca făcând parte din amenințările lui Putin de a folosi arme nucleare", a declarat expertul militar norvegian Lars Peder Haga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22