Rusia își retrage misiunea permanentă la NATO după ce Moscova a fost acuzată de spionaj

Laurentiu Gheorghe | 18.10.2021

Rusia a anunţat luni că suspendă activitatea Misiunii permanente ruse la NATO şi pe cea a NATO la Moscova, după retragerea acreditărilor a opt reprezentanţi ruşi, acuzaţi de spionaj, relatează AFP

Pe aceeași temă

”În urma unor măsuri luate de către NATO, condiţiile de bază în vederea unei activităţi în comun nu se mai îndeplinesc”, a anunţat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Aceste decizii urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie, a precizat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia urmează, astfel, să suspende - pe termen nedeterminat - atât activitatea Misiunii sale la Bruxelles, la sediul alianţei militare occidentale, cât şi activitatea misiunii NATO, găzduită de Ambasada Belgiei la Moscova.

Misiunea NATO la Moscova are rolul să asigure legătura între Alianţa Nord-Atlantică şi Ministerul rus al Apărării.

Serghei Lavrov a mai anunţat că ”pune capăt activităţii Biroului de Informare NATO”, definit de Alianţă ca având misiunea ”să îmbunătăţească cunoaşterea şi înţelegerea reciproce”.

Aceste anunţuri intervin în urma unor noi acuzaţii se spionaj.

La începutul lui octombrie, NATO a anunţat că a retras acreditările unui număr de opt membri ai Misiunii ruse de la Bruxelles, acuzaţi de faptul că sunt ”agenţi ai serviciilor de informaţii ruse nedeclaraţi”.

De asemenea, Rusia se face vinovată de ”activităţi răuvoitoare” în creştere în Europa, a acuzat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

NATO a decis, în martie 2018, să retragă acreditările unui număr de şapte membri ai misiunii ruse şi să-i expulzeze din Belgia, în urma otrăvirii, în Regatul Unit, a lui Serghei Skripal, un fost agent al serviciilor ruse militare de informaţii GRU, şi fiicei sale, Iulia.

Numărul acreditărilor Misiunii Rusiei la Bruxelles a fost redus, atunci, de la 30 la 20.

La 7 octombrie, acest număr a fost redus din nou şi a scăzut la zece.Moscova suspendă activitatea misiunii permanente a Federației Ruse la NATO de la 1 noiembrie, a anunțat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a adăugat, de asemenea, că activitățile biroului de informare NATO de la Moscova sunt încetate, relatează agenția de presă Tass.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22